Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Att vara medberoende leder ofta till ycket tunga känslor. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
1 av 2
Att vara medberoende leder ofta till tunga känslor. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.
Mia Alfredsson Hero är kurator på Sputnik i Örebro. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.
2 av 2
Mia Alfredsson Hero är kurator på Sputnik i Örebro. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Medberoende köar till Sputnik för att få stöd och hjälp

"Vi kanske får börja med ett kösystem"
1:44 min

För första gången på 20 år står människor i kö för att komma i kontakt med Sputnik - en verksamhet i Örebro kommun som stödjer anhöriga till missbrukare.

– Det kanske kommer bli så att vi får börja med ett kösystem. Men självklart är det så att tar man kontakt med oss så vill vi att personen ska komma hit direkt och få en kontakt. Men sedan kanske man får vänta på att en grupp kan starta, säger Mia Alfredsson Hero som är kurator på Sputnik.

Personalen på Sputnik anordnar samtal, både enskilt och i grupp för att de som lever nära en person som missbrukar ska få chans att prata om det. Sputnik vänder sig framförallt till barn och ungdomar med missbrukande anhöriga. Många av dem som kommer till sputnik har föräldrar som missbrukar alkohol, narkotika eller mediciner. Totalt kommer personalen i kontakt med 60-70 barn per år.

Men Sputnik tar också emot vuxna som är anhöriga till missbrukare. Och i den gruppen har trycket varit ovanligt högt under hösten, säger Mia Alfredsson Hero. Hon tror att en stor del av förklaringen ligger i TV-programmet Djävulsdansen - ett program som handlat just om att leva nära en person som missbrukar.

– En del har sagt att de har sett det här programmet och börjat fundera på vilken hjälp det går att få hos oss.

Sputnik brukar starta en samtalsgrupp för vuxna varje halvår, men just nu är behovet betydligt större och det skulle behövas omkring tre grupper för att bemöta behovet säger Mia Alfredsson Hero. I nuläget planerar de att starta två grupper, för att göra mer än så, krävs mer personal.

Men just nu planeras ingen utökad satsning på Sputnik säger kommunalrådet Rasmus Persson (C),  som ansvarar för sociala frågor i Örebro.

– Sputnik är en fantastiskt bra verksamhet, men från programnämndens sida har vi inte mer pengar att dela ut, säger Rasmus Persson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".