Fotoutställning för offer i kriget mot IS.
Foto: Lina Lund/Sveriges Radio

Fotoutställning till stöd för dem som flytt terrorgruppen IS

Fotoutställning Kurdistan! har imorgon premiär på Kulturpalatset i Örebro.

I den kala industrilokalen är väggarna fyllda med fotografier från Örebro 2012 till männsikorna i Kurdistan som togs för en månad sen. Fotografen Sten Lundberg vill genom detta inte bara upplysa om hur det är i Kurdistan, utan också att Kurdistan finns mitt ibland oss.

På första bilden sitter Shaymaan Jalal, som är bosatt i Örebro, i en soffa och tittar ut genom fönstret.

- Jag hade precis varit på kör, men man ser på bilden att mina tankar är långt borta, säger hon.

De följande bilderna är bland anant på hennes släkt som fortfarande finns kvar i Kurdistan som togs när hon och Sten Lundberg gjorde ett besök i landet. Följande bilder är på landskapet men också på flera soldater i militäruniformer, en del med vapen i handen.

- På den här bilden finns mor och dotter. Dottern som är i 30-års åldern var på bilden gravid i tredje månaden, trots det var hon beredd att gå ut i krig för Kurdistan. Så stark är känslan att kriga för sitt land, säger Sten Lundberg.

Utställningen pågår till den 14 december. Vissa av fotografierna är till försäljning, där mer än hälften går till olika föreningar som på ett eller annat sätt stödjer flyktingarna i Kurdistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".