Småbåtshamnen i Örebro. Foto: Kalle Kovacs/P4 Örebro.
Småbåtshamnen i Örebro. Foto: Kalle Kovacs/P4 Örebro.

Småbåtshamnen i Örebro under luppen

"Priser satta i en annan tid"
1:33 min

Området kring småbåtshamnen i Örebro håller på att snyggas till. För eftersom stan växer blir det allt fler som vistas där och som vill ha tillgång till det natursköna området. Följden kan bli att arrendet höjs betydligt för Varvsföreningen som driver småbåtshamnen idag.

– Om det blir mycket dyrare kan jag inte säga, men det finns kanske delar av det som är priser som är satta i en annan tid, säger Björn Sundin, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd.

Småbåtshamnen ligger inte i en undanskymd vrå i Örebro längre. Naturområdet runt Svartån och Oset har rustats upp och har många besökare. Granne med båtarna växer nya bostäder upp med sina önskemål, området har helt enkelt ökat i värde då många fler Örebroare nyttjar det. Lars Johansson, centerpartist och ordförande för fritid- och turistnämnden menar att det finns anledning att se över hela området.

– Vi ska ha en levande småbåtshamn, hela det här Svartålivet med nästan en halv miljon besökare. Men det är inte säkert att det behöver fungera som det har gjort, menar Lars Johansson, (C).

Mycket som är eftersatt

Andra frågor som dyker upp är hur kommunen ska få betalt för nya bryggor och ny el i småbåtshamnen, vad ska det kosta att ha husbåt vid Svartån och behövs det kanske en ny, modern drivmedelsanläggning för att säkra miljön?

I dagsläget betalar Varvsföreningen cirka 170 000 kronor för att arrendera området, kommunen vill höja det till minst 255 000 eller mer, sen får föreningen också tillbaka en del pengar via driftsbidrag. Föreningen är inte pigg på höjningen, men vill inte kommentera i radion innan avtalet är klart.

Så, kommunens förvaltning ska nu se över alla frågorna, ett eftersatt område menar Björn Sundin, socialdemokrat och ansvarig för helheten när det gäller stadsplanering.

– Kommunen har nog inte haft tillräcklig ordning på våra relationer till det området, och det måste vi förbättra nu, tycker Björn Sundin, (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".