Tegelbruket i Markbacken. Foto: Malin Helenius/Sveriges Radio Örebro
Tegelbruket i Markbacken. Arkivfoto: Malin Helenius/Sveriges Radio Örebro

Hyresgästföreningen: "Öbos hyresgäster dubbelbeskattas"

hyresgästföreningen
0:48 min

Hyresgästföreningen är kritiska till att Örebro kommun plockar vinst ur kommunala Örebrobostäders kassa.

Hyresgästföreningen hävdar att kommunen dubbelbeskattar Öbos hyresgäster genom att ta ut pengar ur bolaget. I år rör det sig om elva miljoner kronor.

Pengarna används bland annat till driften av kommunala fotbollsplaner i Brickebacken och Vivalla, Tegelbruket i Markbacken och sociala aktiviteter som ska främja integrationen i de kommunala bostadsområdena.

– I villaområden betalas fotbollsplaner av skattemedel. Öbos hyresgäster beskattas två gånger av kommunen eftersom de även får betala via hyran.

Le-Roy Wentzel på Hyresgästföreningen säger att det också finns en oro för att hyrorna höjs på grund av kommunens vinstuttag.

– Och om Öbo höjer hyrorna följer andra bostadsbolag efter, så det drabbar indirekt alla hyresgäster i Örebro, säger han.

Men kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lena Baastad säger att pengarna som tas från Öbo kommer från bolagets lokaler för bland annat vård och omsorg och inte från hyreshusen.

– Det påverkar inte hyresgästerna alls och är helt i enlighet med lagstiftningen som Hyresgästföreningen var med och tog fram, säger hon. 

– Pengarna bör användas till renoveringar och nybyggen inom Öbo, säger Le-Roy Wentzel.

Elisabeth Pettersson
elisabeth.pettersson@sverigesradio.se
019-19 20 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".