Socialtjänsten, skylt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inhyrda socialsekreterare utreder barn i flera av länets kommuner

"För att utredningar inte ska bli liggande"
1:54 min

De flesta av Örebro läns kommuner har under året anlitat bemanningsföretag för att utreda barn som far illa. Något som Akademikerförbundet slagit larm om eftersom man menar att barnens säkerhet står på spel.

Lindesberg är en av de kommuner som använt bemanningsföretag.

– Vi har haft ett högt inflöde av ärenden, sjukskrivningar och tjänstledigheter. För att utredningarna inte ska bli liggande har vi varit tvungna att anlita bemanningsföretag, säger Marie Ekblad, chef för individ- och familjeomsorgen i Lindesberg.

I Lindesbergs kommun är det enligt Marie Ekblad första gången man anlitar bemanningsföretag, och det handlar om åtta utredningar som en och samma person gör.

– När det gäller det företag vi anlitar så vet jag att det är en van utredare som jobbat med myndighetsutövning och barnavårdsutredningar tidigare.

Risker för barnen
Och en genomgång som P4 Örebro har gjort bland länets kommuner visar att det är vanligt att bemanningsföretag anlitas för barnavårdsutredningar.

Tio av 12 kommuner i Örebro län har någon gång anlitat bemanningsföretag för att utreda barn och unga som misstänks fara illa. Sju av 12 har anlitat bemanningsföretag under 2013 och eller 2014.

Men att hyra in tillfällig personal för de här viktiga och känsliga uppdragen är något som Akademikerförbundet, som organiserar socialtjänstpersonal, är kritiska till. Förbundet anser att barnen riskerar att fara illa när det inte är ordinarie personal som håller i utredningsarbetet.

Med inhyrd personal, som bara är inne och jobbar tillfälligt, får barn och föräldrar möta flera olika socialsekreterare och den viktiga kontinuiteten går förlorad. Det är inte bra för barnen som redan befinner sig i en svår och utsatt situation.

Akademikerförbundet menar att det bör vara en och samma person som gör utredningen och sedan följer barnet och familjen i de åtgärder som vidtas för att barnet ska få det bättre.

Dubbelt så dyrt
Marie Ekblad i Lindesberg är för sin del inte orolig när det gäller barnens säkerhet, men att hyra in personal belastar kommunens budget. Att anlita bemanningsföretag kostar nämligen dubbelt så mycket som att använda sig av den ordinarie personalen, något som bekräftas från bland annat Nora kommun. 

Men det har inte hindrat Hallsbergs kommun från att anlita bemanningsföretag. Där har kostnaderna för de inhyrda socialsekreterarna i år kostat mer än fyra gånger så mycket som intagen förra året.

För Lindesbergs del blir det troligen mindre användning av bemanningsbolag inom socialtjänsten nästa år, eftersom kommunen har förstärkt sin personalstyrka. Men det hänger såklart på hur tilldelningen i budgeten blir inför 2015.

– Vi har ansökt hos kommunstyrelsen för att få mer pengar i budget för att få utöka antalet tjänster inom delen som rör barnavårdsutredningar, säger Marie Ekblad, chef för individ- och familjeomsorgen i Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".