Foto: Ami Rudbäck/SVT.
Foto: Ami Rudbäck/SVT.

Landstingen tvingas till stora lån

"Låneskulden för landstingen kommer att öka"
1:19 min

Landstingen kommer att tvingas ta stora lån de kommande åren för att klara renoveringsbehoven. Örebro läns landsting har trots investeringar klarat sig bra enligt styrande politiker.

– Det finns stora investeringsbehov i flera av de sjukhus som byggdes på 70-talet. En del kommer att renovera och en del kommer att bygga helt nytt så vi förväntar oss att låneskulden för landstingen kommer att öka nu, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på låneinstitutet Kommuninvest.

Nu sjukhusbyggnad i Örebro
Just nu pågår projekteringen av en ny sjukhusbyggnad vid universitetssjukhuset i Örebro, där ska den nya akutmottagningen finnas och operationssalar. Byggnaden ska ersätta nuvarande A-huset som inte riktigt håller måttet längre.

Men till skillnad från flera övriga landsting i Sverige så tror inte landstingsrådet socialdemokraten Marie-Louise Forsberg Fransson att Örebro läns landsting måste låna pengar till projektet.

– Vi höjde skatten förra året och det gjorde vi särskilt för att kunna sätta av pengar till det vi ser att vi måste göra, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Landstingen lånar mer pengar
Kommuninvest, ett företag som lånar ut pengar till kommuner och landsting, har granskat landstingets redovisningar och konstaterar att de lånar mer pengar. Mellan 2007 och 2013 ökade lånegraden med 237 procent.

Men precis som Kommuninvest, tror även landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson att landstingen kommer att behöva låna ännu mer pengar på grund av det renoveringsbehov som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".