Anita Schön, privatanställd socialsekreterare uthyrd till Lindesbergs kommun.
Anita Schön, privatanställd socialsekreterare uthyrd till Lindesbergs kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Många fördelar med inhyrda socialsekreterare i kommunerna

"Jag träffar barnen hemma, inte på ett socialkontor."
2:13 min

Att använda inhyrda socialsekreterare i barnutredningar behöver inte vara negativt, utan har många fördelar. Det menar Anita Schön, själv tillfälligt inhyrd socialsekreterare i Lindesberg.

– För det första kan jag ju ha kontakt med familj och barn i deras egna hemmiljöer istället för att sitta på ett socialkontor, i ett besöksrum. Det tycker jag är en positiv sak, säger Anita Schön.

– Att vi kan träffas hemma där de känner sig trygga ger ett annat lugn och blir mer naturligt, förklarar hon.

Varför gör man då inte alltid så inom socialtjänsten, även de som är ordinarie?

– Ja, det finns väl inte tid och möjlighet att åka på hembesök hela tiden, utan där tar man oftast emot besök på socialkontoret.

Anita Schön har själv lång erfarenhet av jobb inom den kommunala socialtjänsten. I 30 år jobbade hon i Örebro med allt från utredningsarbete till ekonomi och behandling.

Men för drygt tio år sen gick hon över till den privata sektorn, och sen i januari i år jobbar hon, 65 år gammal, på Bloton Öppenvård AB som säljer stöd och behandlingsinsatser till kommuner. Ett företag som har avtal med nio av länets 12 kommuner.

Facklig oro
När det gäller Akademikerförbundets larm om att barn som utreds av tillfälligt inhyrda socialsekreterare skulle fara illa av det, tycker Anita att det är lite konstigt. Förbundet, som organiserar bland annat socialtjänstpersonal, menar att den tillfälliga personal som är inblandad i utredning och insatser, bryter den kontinuitet som finns på ett socialkontor och som är så viktig för barnen.

– Jag förstår inte riktigt den oron, säger Anita. För på ett socialkontor finns ju inte heller den kontinuiteten idag. Där får man inte heller träffa samma person hela tiden, och personalen byts dessutom ut.

– Där finns ju dessutom oftast en utredningsenhet och en insatsenhet, där olika personer jobbar, så även där kommer ju barnen och familjerna ha olika kontakter, förklarar Anita Schön.

Men hur är det då, att inte få vara med och löpa linan ut när det gäller de här barnen och se hur det går för dem och deras familjer? Om du bara går in och gör en punktinsats och sen är borta?

– Ja det är klart att vissa ärenden finns ju med i tankarna. Men jag tänker att jag ändå kommer fram till ett beslut som kan gagna de här barnen och familjerna också i förlängningen.

– Det känns okey för mig att kliva ur när jag har gjort det, avslutar Anita Schön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".