Chips är bara en av många frestelser i vardagen. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Chips är bara en av många frestelser i vardagen. Bilden är från ett möte med Viktväktarna i Kumla. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Allt fler personer lider av övervikt i Örebro län

"Finns jättemycket inbyggd orättvisa"
1:57 min

Var tredje kvinna i Örebro län är överviktig, närmare bestämt 34 procent. Det är den högsta siffran i landet, ihop med Västmanland. Vi har gått från botten till toppen på listan på bara några år.

Marie Nybäck på Samhällsmedicinska enheten i Örebro har ännu allvarligare siffror.

– Ja, för oss som jobbar inom sjukvården så är inte övervikten det som är alarmerande, utan det vi är intresserade av är fetman. Den är uppåtgående både för kvinnor och för män.

Slår man ihop övervikt och fetma så är 46 procent av kvinnorna i länet inom den gruppen, och 60 procent av männen. Det är fler män i länet än kvinnor som är överviktiga, men de sticker inte ut i statistiken så som kvinnorna gör, genom att toppa listan.

17 procent av länsborna har fetma
När det gäller fetma, där man har ett BMI på över 30, så ligger kvinnor och män ganska lika i länet. 17 procent av befolkningen i Örebro län har fetma.

Det är en sjukdom, som hälso- och sjukvården inte kan lösa, säger Mattias Malmberg på Överviktsenheten i Örebro.

– Eftersom det så mycket är en miljöfråga.

Generna påverkar hur lätt vi går upp i vikt
Mattias Malmberg blir arg när folk tycker att personer med fetma får skylla sig själva, att det bara är att ta sig i kragen och skärpa sig och gå ner i vikt. Det är inte alls så enkelt, menar han. Hela samhället jobbar emot oss, när vi inte längre rör på oss lika mycket som på stenåldern och har en helt annan tillgång till mat. Dessutom påverkar våra gener hur lätt eller svårt vi har att gå upp i vikt.

– Och det där är orättvist. En del kan ju äta ganska stora mängder och äta mer ohälsosamt med mer energi, och ändå inte gå upp i vikt. Andra kan äta mindre mängder och mer hälsosamt och ändå så påverkar det vikten. Så det finns jättemycket inbyggd orättvisa i detta, säger Mattias Malmberg.

Skiljer på övervikt och fetma
Sjukvården skiljer på övervikt och fetma. När man har ett BMI på över 30 så har man fetma, och fetma klassas som en sjukdom som kan leda till en rad andra sjukdomar.

– Hjärt- kärlsjuksomar som stroke och hjärtinfarkt, diabetes typ två, ledförslitningar, cancer, man har svårare att få barn. Ja, det finns ännu fler exempel, säger Mattias Malmberg.

Här nedan kan du höra historier från länsbor som pratar om övervikt. Första frågan de får är "Vad tänker du när du ser en person med övervikt?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".