Pulverdieten passar bara för personer med fetma, tycker Överviktsenheten i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Pulverdieten passar för personer med fetma, tycker Överviktsenheten i Örebro. Inte för de som vill gå ner några få kilon. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Överviktsenheten i Örebro ska utvärdera sin pulverdiet

"Passar för personer med svår fetma, andra slänger pengarna i sjön"
1:48 min

Överviktsenheten i Örebro tar nu en paus i att hjälpa folk med att gå ner i vikt. I stället ska nu fyra års arbete analyseras. Personalen tror på den pulverdiet de använder för att få en snabb viktminskning.

60 personer har hittills fått hjälp med att gå ner i vikt på Överviktsenheten i Örebro. Behandlingen inleds med en längre period av pulverdiet, berättar dietisten Efva Forssell.

– När vi startar vår behandling i en grupp så har man tolv veckors pulverdiet, så kallad LCD, low calorie diet. Det är runt 800 kalorier, och det är för att få en snabbare viktnedgångsfas. Man vet i dagsläget att det kan underlätta sedan när man ska vidmakthålla den nya vikten.

Långsam upptrappning till vanlig mat
Tolv veckors pulverdiet och sedan en långsam upptrappning med först frukost och sedan lunch och middag i ytterligare tolv veckor, det är så man jobbar på Överviktsenheten i Örebro för att hjälpa personer med fetma att gå ner i vikt.

Det är viktigt att få lång tid på sig att öva in de nya matvanorna, säger Efva Forssell.

Pulverdieten är ett alternativ till fetmaoperationerna, som ändå ses som det allra bästa alternativet. Men alla vill eller kan inte operera sig. Efter fyra år med fyra olika grupper av patienter som gått igenom viktminskningsprogrammet så ska nu Överviktsenheten vara utan patienter under 2015. Det är dags att sammanställa och analysera resultaten.

Som att kasta pengarna i sjön
Dietisten Efva Forssell menar att pulverdieter fungerar bäst för personer med fetma under kontrollerade former, och inte alls för den vanligaste kunden som lika gärna kan låta bli att köpa pulvret.

– Vi vet att de som mest köper pulver är de som bara vill bli av med några kilon, och där har sådana här pulver inte mer effekt än att du förlorar vatten och muskler. Det är att slänga pengarna i sjön, kan vi tycka. Den här typen av behandling ska förekomma under kontrollerade former på vårdcentral eller via oss i grupp, och gärna under forskning så att man ser vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".