Polishuset i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Polishuset i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oro kring lyckade polisinsatser

"Personer som vill hoppa av kommer inte att kunna"
1:24 min

Det finns en oro inom polisen att flera lyckade lokala projekt kan komma att försvinna i och med att landets alla 21 polismyndigheter ska organiseras om till en enda och det inom mindre än en månad.

Ett av projekten som upplever ovissheten och inte vet om de kommer att finnas kvar är avhopparverksamheten i Örebro.

– Det som det innebär i så fall är att ett antal personer som vill hoppa av inte kan göra det på det sättet, säger samordnaren.

Om mindre än en månad ska polisen omorganiseras från 21 olika myndigheter till en och samma. Trots det så vet samordnaren för avhopparverksamheten i Örebro - dit i nuläget ett 15-tal personer med koppling till kriminella gäng sökt sig - om verksamheten kommer att finnas kvar den första januari.

Samma ovisshet finns på flera andra håll inom polisen i Örebro men även i andra städer runt om i Sverige.

En ovisshet som länspolismästare Dan Persson kan förstå.

– Det finns naturligtvis en undran om vad som kommer att hända med mig och med min tjänst. De flesta medarbetarna går in med verksamhetsövergång men chefstjänsterna kommer att utlysas, säger Dan Persson.

Det konkreta exemplet som som vi lyfter fram är avhopparverksamheten.

– Det blir ingen ändring där.

Så det är inget som talar för att den kommer att försvinna?

– Nej.

Varför tror då att det kan finnas sån oro i alla fall?

– Jag tror att i alla stora omorganisationer så finns det en oro, det räcker med en lite omorganisation eller förändring för gemeneman så finns det alltid en oro. Man är trygg i det man har och osäker på det som komma skall. Det är inget konstigt med det, säger Dan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".