Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Live: Rättegången om det misstänkta styckmordet i Askersund inleddes

Publicerat tisdag 2 december 2014 kl 08.52
Många medier är på plats för att bevaka rättegången. Foto: Carina Galanou Ipsonius
1 av 2
Många medier är på plats för att bevaka rättegången. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Säkerhetskontrollen inför rättegången.
2 av 2
Alla som skulle gå in tingsrätten före rättegången fick gå igenom en säkerhetskontroll. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Nu har rättegången om det misstänkta mordet i Askersund inletts i Örebro tingsrätt. Under dagen redovisar åklagare Lars Duberg vad han menar ligger bakom dådet. Både anhöriga och den misstänkta finns på plats i rättssalen.  

Vi avslutar direktrapporteringen från tingsrätten för i dag. Men vi fortsätter att rapportera om mordrättegången i P4 Örebro under dagen.

Nu tar rätten lunchpaus till klockan 13.05

Anhöriga till både den misstänkta och till offret finns på plats i rätten, de sitter dock på olika ställen. De är väldigt samlade än så länge.

11.48 Fortfarande visas bilder från brottsplatsen och åklagaren berättar vad det är som visas. Han går också igenom flera av SKL:s utlåtanden.

11.35 Nu har åklagaren gått över till själva morddagen och ska berätta om hur brottet gått till. Det visas en del bilder från olika platser som har anknytning till mordet. Bland annat från själva brottsplatsen, men också på en del beslag som gjorts.

11.30 Nu har åklagaren gått över till att gå igenom de läkarundersökningar som skett av den misstänkta och visar vilka skador hon haft. Bland annat små sårskador och en knivskada på handen. Han berättar också om skärskador på kroppen som den misstänkta själv ska ha sytt med nål och tråd.

11.25 Av SMS-trafiken som hittats i den misstänkta kvinnans telefon framgår att hon inte vill släppa taget om sin förre pojkvän. Han som var tillsammans med mordoffret när brottet begicks.

Den misstänkta kvinnan har hittills suttit helt tyst under rättegången och mestadels tittat under lugg. Bara vid ett par tillfällen har hon och hennes försvarare sagt några korta ord till varandra.

Att åklagaren går igenom allt detta menar han ska bevisa att den misstänkta har varit medveten om vad hon gjort och att mordet var planerat.

11.10 Det är ett mycket omfattande material som åklagaren har att redovisa, därför tar det lång tid att gå igenom vad som funnits i bland annat den misstänktas telefon, med webbsökningar, telefonsamtal och sms veckan innan mordet och dagen då mordet skedde.

10.55 I webbhistoriken finns också sökningar som handlar "mord utan kropp" och " kan man åka fast om kroppen inte hittas"

Det är en lång webbhistorik som handlar om olika tillvägagångssätt att döda någon och vad som händer om man injicerar alkohol i en människa.

10.38: Förhandlingen fortsätter. Då går åklagaren igenom telefonlistor för den misstänkta kvinnans mobil och mot vilka master den varit uppkopplad bland annat när mordet skedde och när kroppen dumpades. Han visar också vilka webbsökningar som gjorts strax innan och efter brottet av den misstänkta.

Nu tar rätten en kort paus. Den misstänkta kvinnan leds ut av häktesvakter.

10.20 Efter samtalet som spelats upp berättar åklagaren att den misstänkta sen har erkänt brottet när polisen kommer till hennes hem. Hon grips där av polis på plats. Han berättar vidare att man under natten fått uppgifter om var kroppen har dumpats.

10.08 Det är ett långt samtal som den misstänkta har med polisen. Hon låter stundtals stressad, men lugn däremellan. Hon ger sin första version. Hon medger alltså inget brott i sitt första samtal med polisen.

9.57 Nu spelas samtalet upp som den misstänkta ringde in till polisen och berättar sin version av vad som hänt. Hon pratar om ett triangeldrama och hon blivit attakerad av en aggressiv rival.

9.55: Åklagaren berättar nu hur den misstänkta kvinnan letat efter någonstans att dumpa kroppen efter styckmordet. Hennes tanke var att lägga den på järnvägsspåret, men hon hittade inget bra ställe, därför blev det i skogen utanför Kumla.

Han berättar också att den misstänkta blivit inspirerad av den amerikanska TV-serien Dexter till hur hon skulle begå mordet.

Den misstänkta kvinnan sitter under åklagarens genomgång och tittar ner på sina händer som hon har i knät. Hennes långa bruna hår hänger ner och döljer stora delar av hennes ansikte. Nån gång ibland tittar hon försiktigt upp, men böjer sedan huvudet igen.

9.35: Åklagarens genomgång fortsätter och han säger att mordet var väl planerat.

9.30: Åklagaren visar kartor över de olika platser som är aktuella. Som hemadresser, brottsplats och även platsen där kroppen hittades. Sedan går åklagaren igenom bakrunden till händelsen i somras. Det handlar om ett kärleksdrama, där svartsjuka varit en ingrediens.

Nu håller åklagaren på att gå igenom själva brottet och hur det gått till.

9.22: Den misstänka förnekar mord men erkänner det som faktiskt hänt, meddelar hennes advokat.

9.10 Nu har rättegången startat. Lagman Björn Lindén började med att kolla att alla som ska vara på plats var det. Strax innan det kom den misstänkta kvinnan in i rättsalen med en grön jacka över huvudet. Hon ser skakad och nervös ut.

9.00 Våra reportrar Isabelle Strengbom och Carina Galanou Ipsonius finns på plats och rapporterar löpande under dagen både på sverigesradio.se/orebro och i P4 Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".