Systembolaget. Foto: SR
Systembolaget. Foto: SR

Samhällets kostnader för alkoholmissbruk ökar

"Vi har inte fått stopp på utvecklingen"
1:32 min

Samhällets kostnader för missbruk av alkohol , narkotika och läkemedel fortsätter att öka. Alkoholmissbruk kostar samhället mest, omkring 66 miljarder kronor enligt beräkningar som gjordes för fyra år sedan och den kostnaden fortsätter öka.

– Den siffran (66 miljarder) har med största sannolikhet ökat de gångna åren beroende på att det är fler personer som har alkoholberoende. Vi har inte fått stopp på utvecklingen utav antalet alkoholberoende med den tillämpningen av vård och behandling i Sverige, säger Gerhard Larsson.

Han ledde regeringens missbruksutredning och som 2011 kom med flera förslag på åtgärder. En del har genomförts, andra återstår, säger han och menar att tidiga insatser hjälper människor bort från missbruk men också minskar samhällets kostnader radikalt.

En 30-årig alkoholmissbrrukare kostar exempelvis samhället omkring 7 miljoner kronor per år, den kostnaden kan minskas till en miljon med effektiv vård, menar Gerhard Larsson

Men det är bara en av fem som får vård för sitt missbruk, och det är inte bra, menar Gerhard Larsson som vill att samhället samordnar sina insatser.

– Den här frivilliga samverkan och frivilliga insatser som landsting och kommuner idag gör mot personer med alkoholberoende är alldeles begränsade. Det viktiga är att ha en lagstiftning som tydliggör vem som gör vad utav sjukvården och socialtjänsten och som tydliggör ett ansvar för att Kalle och Lisa verkligen, när man behöver, får hjälp mot sitt beroende, säger Gerhard Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".