Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Att skicka pengar till släktingar i hemlandet är viktigt för många asylsökande.
Att kunna skicka pengar till släktingar och vänner är viktigt för många asylsökande. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Svårare för asylsökande att skicka pengar till familj och vänner

"Fick skicka pengar via en man på Röda Korset"
1:53 min

Det har blivit betydligt besvärligare för asylsökande att skicka och ta emot pengar via svenska banker. Det visar den genomlysning av kontanthanteringen i Örebro län som länsstyrelsen har gjort.  

– Tidigare har asylsökande som har haft pass från andra länder haft möjlighet att få ett bankkonto, men nu är det mycket svårare eftersom reglerna för penningtvätt skärps hela tiden, förklarar Åsa Ödman som jobbar med grundläggande betaltjänster på länsstyrelsen i Örebro.

– Då litar inte bankerna riktigt på de utländska passen, utan börjar kräva svenska legitimationer istället. Och eftersom asylprocessen ibland kan ta flera år, så har de asylsökande inga bankkonto under tiden.

Vill dela med sig
Och att ha möjlighet att förmedla pengar till släktingar i hemlandet eller i andra delar av Sverige eller världen är mycket viktigt för många asylsökande. I många kulturer är det ett naturligt sätt att leva, att den som har tillgångar - om än aldrig så lite - delar med sig till den som inte har.

Så att inte kunna skicka eller ta emot pengar på ett tryggt och säkert sätt via ett bankkonto, innebär besvärliga begränsningar för många asylsökande.

Något som man ibland försöker lösa på mindre säkra sätt, berättar Åsa Ödman.

– Ja, jag vet en person som hade blivit av med sin mobiltelefon och som behövde ta emot pengar från sin bror för att kunna köpa en ny mobiltelefon, och brodern bodde långt borta, berättar Åsa Ödman.

– Då fick man gå via en man på Röda Korset och sätta in pengar på hans privata bankkonto, och sen hoppas att de kom fram till personen som skulle ha pengarna.

Nya regler
I länsstyrelsens uppdrag att rapportera till regeringen vilka problem som finns när det gäller kontanthantering, ingår även att föreslå lösningar på problemen. Men i det här fallet med bankerna, är det svårt, menar Åsa Ödman.

– Där kan nog inte vi göra så mycket, säger hon. Men det finns ett EU-direktiv som Sverige måste införa senast 2016 som säger att alla ska ha rätt till ett bankkonto.

– Men då gäller det ju att man kopplar ihop det med lagen om penningtvätt så att det inte blir penningtvätt men ändå fungerar att personer har egna bankkonton, avslutar Åsa Ödman som jobbar med grundläggande betaltjänster på länsstyrelsen i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".