Idag inleddes rättegången mot den misstänkta nätpedofilen vid Örebro tingsrätt.
1 av 2
Tingsrätt. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro
Många medier är på plats för att bevaka rättegången. Foto: Carina Galanou Ipsonius
2 av 2
Många medier är på plats för att bevaka rättegången. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Askersundsmordet

Den misstänkta har berättat

I dag fortsatte rättegången mot den 25-åriga kvinna som misstänks för styckmordet på en kvinna i Askersund. Här kan du följa rättegångsdagen:

Våra reportrar Carina Galanou Ipsonius och Isabelle Strengbom rapporterade direkt här på webben.

Förhandlingen har avbrutits och fortsätter på onsdag.

16.25 Frågorna fortsätter att handla om själva brottet. Och svaren varierar. Minnet sviker den misstänkta ibland. Allt är jättesuddigt säger hon.

16.20 Jag fattade inte att man kan bli skadad om man slår nån i huvudet med en hammare, säger den misstänkta. Jag fattar det nu, men har aldrig tänkt det innan

16.15 – Jag var koko i huvudet, är kvinnans egen förklaring till det som hänt.

Den misstänkta kvinnan fortsätter att hålla fast vid sin version om att mordet inte var planerat. Hon får många frågor av åklagaren. Vissa svarar hon på direkt andra svar har hon svårt att minnas.

16.05 Nu är åklagaren på själva morrdagen den 18:e juni. Kvinnan har väldig svårt att minnas. Sen berättar hon att hon ändå hade planer att skada offret för att skrämmas.

16.02 När åklagarens frågor blir mer exakta har den misstänkta kvinnan svårt att minnas. Hon vet inte vad hon läst

16.00 Åklagaren närmar sig morddagen. Han ställer bland annat frågor till den misstänkta om olika saker hon sökt efter på nätet. Bland annat hur man lättast dödar någon. Kvinnan fortsätter att hävda att det var terapi för henne när hon mådde dåligt. Det var skönt att läsa säger hon.

Ju längre dagen har gått idag och ju mer den misstänkta kvinnan har pratat och svarat på frågor blir hon rappare i sitt tal och sina svar. Hon verkar inte längre så skärrad.

15.17 Nu handlar frågorna och svaren om den amerikanska TV-serien Dexter. Den misstänkta får berätta om serien, som enligt åklagaren kan ha inspirerat till mordet och styckningen.

15.13 Åklagaren försöker genom frågor få den misstänkta att erkänna att hon tagit medicinerna för att använda på sitt offer. Det förnekar hon, och säger att hon tog den lugnande medicinen för att kunna använda själv.

15.07 Åklagaren ställer frågor om de mediciner den misstänkta haft tillgång till, och som hon hade med sig på brottsdagen. Kvinnan berättar att hon tagit medicinerna på jobbet.

15.00 Nu har förhöret börjat komma in på frågor om offret. Den misstänkta får frågor om triangeldramat. Hon berättar att hon såg offret som ett hinder för sin egen lycka. 

14.45 Fortfarande ställs frågor om månaderna innan brottet. Hur den misstänkta kvinnan mått och vad hon haft för tankar om livet.

14.29 Nu ska åklagaren ställa frågor till den misstänkta. Han börjar med frågor som handlar om arbete och bostad och hur kvinnan mått under våren.

14.23 Kvinnan berättar också att hon flera gånger efter mordet och efter att hon gömt kroppsdelar i skogen haft kontakt med sin syster på telefon. Systern uppmanar henne att kontakta polisen, vilket hon också gör på kvällen.

Hon är under hela berättelsen stadig på rösten. Stundtals lite rörig men i det stora hela stadig.

14.20 Den misstänkta kvinnan berättar om resten av dagen. Hur hon styckar kroppen, men att hon inte upplever att det är hon själv som gör det, trots att hon vet. Hon fortsätter att beskriva dagen och alla turer med bil och buss. Hur hon är på jobbet och efter det åker ut i skogen och gömmer kroppsdelarna.

14.00 När detaljerna om själva dödandet berättas sjunker de anhöriga allt längre ner i sina stolar. Mamman till offret håller handen för ansiktet medan berättelsen pågår.

13.58 Hon berättar hur hon stod i trapphuset och offret kommer ut ur lägenheten. Hon berättar om det första hammarslaget och hur hon fick panik. Hon säger att hon inte minns allt klart.

13.54 Nu börjar den 25-åriga kvinnan själv berätta om dagen när själva brottet ägde rum.

Pausen är över och förhör med den misstänkta ska fortsätta.

13.33 Ny paus 15 minuter

Mamman till den mördade kvinnan sitter nerböjd under den misstänktas berättelse och håller handen för ansiktet.

13.27 Kvinnan berättar vilka verktyg hon hade med sig i bilen. Hennes tanke, enligt henne själv, var att hon skulle slå offret i huvudet  med hammaren så hon blev medvetslös, alternnativt att hon skulle ge henne en spruta samtidigt som hon hotade med kniven. Sen skulle hon åka därifrån. Hon ville skrämmas.

13.24 Nu närmar sig berättelsen morddagen. Hon berättar att hon natten innan mordet inte sov nånting. Att hon fortsatt att spionera och leta efter offret. Och att hon till slut åker till adressen där mordet skett.

13.22 Hon berättar nu varför hon googlat om olika sätt att döda någon
– Det var som terapi för mig.
Hon berättar att hon kollat upp offret. Att hon åkt till orten där offret bodde och spionerat.

13.20 Pausen över. Nu fortsätter den misstänkta kvinnan att fritt berätta om sin realtion till pojkvännen innan mordet.

13.07 Just nu lite kaos i rättssalen när protokollföraren rasar ihop. Det blir en kort paus.

De anhöriga till offret sitter mittemot den misstänkta inne i rättsalen. De tittar hela tiden ner i borden medan den misstänkta kvinnan pratar.

13.00 Berättelsen handlar fortfarande om förhållandet och hur ett triangeldrama pågår i flera månader. Ännu har den misstänkta kvinnan inte kommit fram till planerna inför mordet eller själva morddagen.

12.45 Den misstänkta ger bilden av ett kaotiskt förhållande som varit struligt. Hon berättar att hon under flera månader mått väldigt dåligt.

Den misstänkta kvinnan berättar om sin relation med den förra pojkvännen, som ska vara orsaken till svartsjukan. Hon beskriver sin före detta pojkvän med orden:
– Han var som en drog för mig.

12.35 Hon börjar med att med bräcklig röst och gråt i halsen att be de anhöriga om ursäkt. Det blir en konstig stämning i rättsalen. Hon säger att hon inte kan förlåta sig själv och därför inte kan begära att de förlåter. 

12.30 Nu återupptas förhandlingen efter en dryg timmas lunch. Nu ska den 25-åriga misstänkta kvinnan förhöras och ge sin version vad som hände under morddagen och dagarna innan. Det är första gången vi hör den misstänkta.

11.20 Nu är förhören med anhöriga till offret över. Det är dags för den misstänkta att förhöras, men då beslutar rätten att bryta för lunch, så att det förhöret inte behöver avbrytas.

11.10 Även offrets styvfar förhörs i rätten. Bland annat om sin relation till henne och hur han uppfattat förhållandet till pojkvännen. Också han får frågor om sista gången de sågs och när han fick reda på att det skett ett mord. 
– Jag sjönk ihop på golvet när de berättade. Nåt sånt kan ju inte hända.

Brodern är samlad men lite dämpad när han berättar om sista mötet med sin syster och om när han fick beskedet om vad som hänt systern.

10.45 Pausen är över och nu ska offrets bror förhöras. Han berättar att systern fått ett obehagligt meddelande från den misstänkta, och att det var på grund av den struliga relationen med pojkvännen.

10.22 Nu tar rätten 15 minuters paus

10.13 När hon ska berätta att de fick besked om själva styckningen säger hon att hon inte minns exakt när och hur.
– Det var kaos i huvudet

Mamman till offret är väldigt samlad under förhöret och svarar klart och tydligt på alla frågor. Hon är även mycket lugn och redig när hon berättar om dotterns uppväxt och hennes relation till övriga familjemedlemmar.

10.00 Hon berättar om när hon får beskedet om att dottern är död, klockan fyra på morgonen dagen efter mordet. Hennes första reaktion var att den nu misstänkta kvinnan var den skyldiga. Anledningen skulle vara att dottern redan tidigare känt sig hotad av henne.

9.50 Mamman till offret svarar på åklagarens frågor om vilken relation till pojkvännen. Hon beskriver det som kaosartat. Hon berättar om den sista kontakt hon hade med sin dotter. På eftermiddagen, morddagen, väntar mamman på henne, men hon kommer aldrig. Hon berättar att hon ringer flera gånger till dotterns telefon.

Idag sitter den misstänkta kvinnan mer rak i ryggen men ser fortfarande nervös och skärrad. Hon har sitt långa hår uppsatt i tofs, till skillnad från igår när hon dolde ansiktet bakom det långa håret.

9.45 Nu blir det förhör med offrets mamma.

9.40 Förhandlingen fortsätter. Tingsrätten meddelar att att trots läkarintyget måste mannen komma till tingsrätten. Man ändrar dock tid till imorgon. Rättens lagman säger att hans vittnesmål är så viktigt, därför tar man det beslutet.

9.10: Lagmannen beslutar om stängda dörrar medan rätten behandlar läkarintyget. Alla åhörare lämnar rättsalen.

9.00: Rättegången startar idag med att en av de som ska höras i rätten i dag inte kom. Det gäller den man i vars lägenhet i Askersund mordet skedde i juni. Hans advokat lämnar in ett läkarintyg till rätten om att hans psykiska hälsa gör att han inte klarar av att förhöras i tingsrätten.

P4 Örebros reportrar Isabelle Strengbom och Carina Galanou Ipsonius finns på plats i Örebro tingsrätt och rapporterar direkt i P4 Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".