Barn som äter godis
Det är inte säkert att det är godis, chips och läsk som leder till barnfetma. Foto: TT

Barn med fetma får ofta dras med övervikt genom hela livet

"Allvarligare att ha fetma som barn"
1:51 min

Det har handlat en del om fetma och övervikt här på P4 Örebro i veckan. När det gäller fetma så är det allra allvarligast när barn drabbas. Det menar läkaren John Ryberg på barnklinikens fetmateam i Örebro.

Barnen har visserligen lättare att bli av med fetman om de får behandling före tio års ålder. Men bara fyra av tio lyckas vända trenden på ett tydligt sätt.

– Har man utvecklat en fetma vid tio års ålder så finns det en risk att man åtminstone behåller en övervikt under stora delar av livet. Men kan man förbättra en dålig viktsituation så är mycket vunnet, även om man inte trillar under gränsen för fetma.

Många får behålla en övervikt genom livet
Var sjunde fyraåring i Sverige har fetma eller övervikt, och det är lättare att komma tillrätta med vikten om barnet får hjälp tidigt. Ändå får många behålla en övervikt genom livet om de har fetma vid tio års ålder.

Det är allvarligare att ha fetma som barn än som vuxen, säger läkaren John Ryberg på Barnklinikens fetmateam på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Ja, det är det. Ju tidigare i livet man utvecklar en fetma, desto större är riskerna för utveckling av andra sjukdomar till följd av fetma, på sikt. Till exempel diabetes typ två, högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdomar.

Handlar om att skapa bättre vanor
Till fetmateamet får barnen komma på remiss, och här handlar det om att lägga om kosten och skapa nya, bättre vanor.

– Det gäller att ringa in vad det enskilda barnet eller tonåringen har för problem. Det kan vara att man är en väldigt hungrig person och alltid äter för många personer, eller att man får i sig alldeles för mycket energi genom läsk eller godis. Det är individuellt vad som är problemet.

Det kan vara en känslig fråga när ett barn blir överviktigt. John Ryberg vill inte lasta föräldrarna för barnets vikt.

– Det är aldrig någons fel att man drabbas av fetma. Fetma är en väldigt orättvis sjukdom. Vi brukar jämföra det med allergier. Olika personer kan vara olika känsliga för olika saker, och vi tänker att barn med fetma är känsliga för kalorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".