Karolina Wallström, FP Örebro. Foto; Marie Hansson/Sveriges Radio.
Karolina Wallström, FP Örebro. Foto; Marie Hansson/Sveriges Radio.

FP-kritiker: För lite pengar till skolan i Örebro

"Väldigt lite på den enskilda eleven"
1:54 min

Det finns en stor besvikelse över att skolan inte får mer pengar i den budget som de styrande politikerna i Örebro la fram igår. Skolan var ju en het valfråga under hösten, och bland annat Socialdemokraterna lovade mer resurser.

– Det satsas väldigt lite på den enskilda eleven och läraren, utan är mest en volymökning, det säger Karolina Wallström, folkpartist och oppositionsråd i Örebro.

Folkpartiet hade helst sett en satsning på en höjd elevpeng så skolorna hade lite mer att röra sig med. I gengäld vill Karolina Wallström dra ner på investeringar som kommer kosta pengar i drift.

Inom skolan finns det också besvikelse, lärarna hade förväntat sig mer även ett första år i en mandatperiod, och kanske har politikerna lovat lite för runt, menar Åsa Setterström, Lärarförbundet i Örebro.

– Räcker pengarna till för vallöftena? Även om man inte uppfyller dem helt och hållet så måste man börja någonstans, det går inte och göra det året innan valet, hävdar Åsa Setterström, LR.

På riksplanet har vi som bekant en budget- och regeringskris, så Lena Baastad, kommunstyrelsens ordförande i Örebro har inte kunna räkna med några förstärkningar från staten. Men i valet drog ju Socialdemokraterna hårt på att de skulle förstärka välfärden om det blev en S-märkt regering. Hon tycker ändå att man inte lovat för mycket.

– Det är väl bra att visa att politik gör skillnad!

Och Lena Baastad står kvar vid sina löften oavsett regering.

– Vi kommer att genomföra de löften vi har gått till val på, och det kommer vi göra även den här mandatperioden, säger Lena Baastad, S.

Örebro kommun har en inflyttning på ungefär 1600 personer varje år, och i 2015 års budget så finns det 384 nya miljoner, men tillväxten är inte i den nivån att man kan göra stora reformer, trots talet om att Örebro går som tåget. Lena Baastad får helt enkelt omprioritera de pengar hon har i skattkistan.

– Vi har ju fortfarande en hög arbetslöshet som påverkar våra skatteintäkter och statsbidrag. Tittar vi på kostnadsutvecklingen så behöver allt tillväxten skjuta fart lite mer än den har gjort, tycker Lena Baastad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".