Kameratillsyn. Foto: Karwan Tahir/SR
Kameratillsyn. Foto: Karwan Tahir/SR

Nattillsyn av äldre via kamera fungerar bra i Lekebergs kommun

"Ett tryggt sätt att få tillsynen"
1:13 min

Nattillsyn av äldre via kamera har fungerat bra i Lekebergs kommun, enligt en utvärdeing. Fyra äldre personer har frivilligt varit med i projektet "Nattfrid  där kommunens hemtjänstpersonal haft nattillsynen via kameror istället för att besöka personerna.

– När man väl börjat prova så tyckte man att det här var ett tryggt sätt att få tillsynen, säger Jorun Knutsson har lett projektet "Nattfrid".

Vad säger personalen?

– De tycker att det här är ett nytt sätt att arbeta och att man inte behöver åka så mycket, säger Jorun Knutsson. 

Med kameratillsyn blir det mindre störning på natten, eftersom man slipper besök från hemtjänsten. Åktiden fram och tillbaka till brukaren kan personalen använda till andra uppgifter som exempelvis omvårnad och larmuppdrag, enligt projektledaren Jorun Knutsson.

Hon har också kommit fram till det lönar sig miljömässigt och ekonomiskt att satsa på kameratillsyn på nätterna, eftersom personalkostnaderna minskar när man slipper bilåkande och tillsynen tar mindre tid.

– Om det har visat sig nu att det är uppskattat då tror jag nog att vi är positiva. Jag har inte hört att det skiljer sig åt mellan olika partier vad man har för inställning, säger Kent Runesson centerpartist och ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Lekebergs kommun, den nämnd som ska få utvärderingen av projektet på måndag i nästa vecka.

Även Karlskoga kommun har planer på att erbjuda nattillsyn via kameror nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".