Gravid kvinna håller om sin mage med havet i bakgrunden. Foto. Hasse Holmberg/TT
Foto. Hasse Holmberg/TT

Blandade känslor kring fosterdiagnostik och Kub-test

Barnmorskan Inger Wätterbjörk har undersökt hur blivande föräldrar uppfattar informationen de får i samband med fosterdiagnostik. De flesta är nöjda, men för ett fåtal väcker samtalen oro.

Örebro läns landsting var först i Sverige med att införa det så kallade Kub-testet som består av ett ultraljud och ett biokemiskt prov. Detta gör det möjligt att upptäcka kromosomavvikelser i början av graviditeten, mellan vecka 11-14. I testet kan man bland annat ta reda på om barnet har hög eller liten sannolikhet att födas med downs syndrom.

– Det är inte nödvändigt att göra testet, utan det handlar mer om hur mycket information man vill få reda på kring fostret, säger Inger Wätterbjörk.

Doktorsavhandlingen, som gjorts vid Örebro universitet, har kommit fram till att de blivande föräldrarna ställs i olika läger.

– En del känner att det inte vill oroa sig för mer än för själva graviditeten, medan vissa tycker att det snarare väcker mer oro att inte veta, säger Inger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".