John Norlandergymnasiet i Kumla. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
John Norlandergymnasiet i Kumla. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Kumlas gymnasiesatsning slukar miljoner varje år

Miljonfiasko för kommunaltgymnasie
1:54 min

Efter att Kumla kommun lämnade gymnasiesamarbetet i Sydnärke så har det kostat kommunen över 70 miljoner kronor. Det visar en genomgång som P4 Örebro har gjort.

– Enorma stora summor som kastats ner i sjön. Vi har velat avveckla skolan under flera år och istället utveckla samarbete med SUF och Örebro, säger oppositionspolitikern Christina Örnebjär (FP).

För sex år sedan startade Kumla kommun upp en egen gymnasieskola och visionen var klar. 500 elever skulle gå på gymnasiet inrymt i Folkets hus.

Men eleverna uteblev och ersattes istället med stora röda siffror i bokslutet. De senaste fem åren har gymnasienämnden redovisat minus 25 miljoner kronor. Utöver det har kommunen tvingats betala 45 miljoner kronor till Sydnärkesutbildningsförbund. Det här för att kommunen valde att dra sig ut samarbetet och öppna en egen skola.

Prislappen hittills är alltså på över 70 miljoner kronor.

– Jag tycker att det har varit värt det för vi har elever som har lyckats nått god måluppfyllelse och gått vidare i jobb och det tycker jag har varit ett stort värde för oss i Kumla kommun och medborgarna i Kumla vill ha en gymnasieskola och vi arbetar på uppdrag av de och det är därför vi arbetar med en gymnasieskola, säger kommunsstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S).

I dag går knappt 90 elever på något av de fyra program som finns kvar på gymnasieskolan i Kumla. Men då lokalerna och antalet lärare är anpassade för många fler elever så blir kostnaden hög - å kommunens förlust ser inte ut att vända i närtid. För varje år som går ska kommunen betala en miljon kronor för pensionsskulder till sydnärkesutbildningsförbund.

Oppositionen tycker att skolan ska läggas ned och att pengarna man sparar in ska läggas på eleverna i grundskolan istället. Men kommunsstyrelsens ordförande Katarina Hansson ser inte satsningen som ett misslyckande.

– Ett misslyckande vill jag inte direkt säga att det är.

Istället menar hon att det är utomstående faktorer som ligger bakom men kommunen har inga planer på att lägga ned skolan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".