Snökanon. Arkivfoto: Vegard Grött/TT Bild
Snökanon. Foto: Vegard Grött/TT Bild

Snöbrist kan tvinga bort skid-SM från Örebro - Torsby står redo

"Vi vill visa att vi är en fantastisk idrottsstad"
2:04 min

Trots en mångmiljonsatsning på skidstadion i Ånnaboda så kan Örebro kommun gå miste om skid-SM-tävlingarna i början av nästa år. Det milda vädret och snöbristen gör att arrangörerna nu utsett Torsby till reservstad.

Sista veckan i januari så ska den svenska skideliten göra upp om vem som är bäst i Sverige. Men trots att Örebro kommun investerat 25 miljoner kronor i att rusta skidstadion i Ånnaboda och bland annat köpt ett helt nytt konstsnösystem så kan tävlingarna hamna i värmländska Torsby istället.

– Vi vill ha ett alternativ så att det inte blir på samma sätt som uppe i Umeå tidigare i år. Kommer inte snön måste vi ha ett alternativ, säger gren-koordinatorn Ludvig Remb på svenska skidförbundet.

Beslutet om skid-SM ska köras i Örebro eller i Torsby kommer att fattas tio dagar innan tävlingarna börjar den 28 januari för att SVT och andra parter ska hinna bli klara i tid. Om man dömer efter dagens prognos så ser det mörkt ut.

Precis som meterolog Kristin Hallberg säger så är parterna medvetna om att vädret kan bli en utmaning. Och varken kommunen eller kommunalrådet björn sundin kan betämma över den avgörande faktorn.

Kommunen tror alltså att SM-veckan kommer att gynna invånarna och de miljoner som satsats i Ånnaboda är inte heller bortkastade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".