Anna Bystedt verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i länet. Foto: Andreas Morén P4 Örebro Sveriges Radio.
Anna Bystedt verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i länet. Foto: Andreas Morén P4 Örebro Sveriges Radio.

Hårt tryck på ungdomsmottagningarna

Långa väntettider på Knuffen
1:24 min

Unga som vill komma till Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro kan behöva vänta över åtta veckor på att få träffa någon att prata med. Anna Bystedt är Verksamhetschef och ansvarar för länets Ungdomsmottagningar och hon är inte belåten med de långa kötiderna.

Ohälsan bland unga ökar och det märks även på ungdomsmottagningarna i länet. Värst är det inne i Örebro där ungdomsmottagningen Knuffen finns. Här är väntetiderna långa och det kan alltså ta runt åtta veckor innan den unga personen får hjälp.

– Ja det är förstås inte tillfredsställande vi strävar efter att så snabbt som möjligt kunna erbjuda samtalstid där den unga får träffa någon här på Knuffen, berättar Anna Bystedt, verksamhetschef för Ungdomsmottagningarna i länet.

Akuta problem får givetvis gå före i kön eller skickas vidare till psykatrin, förklarar Anna Bystedt verksamhetschef som skulle vilja att de unga som söker sig till Knuffens Ungdomsmottagning får hjälp snabbare.

Som vi berättat tidigare i P4 Örebro så kommer ungdomsmottagningen ändra åldersgränsen för att komma till Knuffen vilket förmodligen kommer leda till ett ökat tryck, vilket även politikerna insett och har därför skjutit till lite extra pengar.

– Vi ska införa den förändrade åldergränsen under året så det kan innebära att fler kommer uppsöka oss, vilket vi också har fått lite mer resurser för. Om det är tillräckligt med pengar är osäkert att säga nu, vi har redan idag ett högt tryck efter samtalstider, förklarar Anna Bystedt.

Andreas Morén
019-19 20 18
andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".