Missbruk. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Missbruk. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Allt fler beroende av läkemedel

"Det är ett växande problem"
1:37 min

Att missbruka läkemedel har blivit ett allt större problem. Beroendecentrum i Örebro tar emot människor med olika missbruksproblem och där har man märkt av hur läkemedelsmissbruket bland patienter ökar.

– Det är ett växande problem för att alldeles för många patienter börjar använda och missbruka preparater som har opiatliknande effekt, säger Spyros Kilaidakis, chefsöverläkare på Beroendecentrum i Örebro.

Han menar att vården brukar skriva ut de här preparaten som smärtstillande medicin.

Beroendecentrum i Örebro har omkring 1400 patienter, majoriteten har blandmissbruk och det är bland den gruppen som man märkt att fler och fler missbrukar läkemedel. Det handlar om alltifrån olika lugnande och smärtstillande mediciner till naturliga och syntetiska opiumpreparat som är beroendeframkallande.

Och eftersom det skriv ut stora mängder sådana mediciner så finns det också ett stort lekage men det är inte den enda källan. Beställningar via internet och smuggling från andra länder är andra källor säger Spyrors Kilaidakis.

Vad ska man göra?

– Jag skulle vilja starta med arr reglera förskrivningen av beroendeframkallande mediciner på ett lite annorlunda sätt, en hårdare reglering, säger chefsöverläkare på Beroendecentrum i Örebro.

Han menar att man bör satsa på information och utbildning för öka kunskapen bland läkare och att beroendeframkallande mediciner inte ska användas som förstahandsbehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".