#digitalskola

Tusentals datorer ska lyfta skolresultaten i Örebro

2:02 min

Den här läsåret delar Örebro kommun ut närmare fyratusen datorer i grundskolan, bland annat får alla sjundeklassare en egen dator. En satsning som är välkommen i skolan, men också medför en del utmaningar.

På Olaus Petriskolan har sjundeklassarna Ebba Löwenberg, Malva Englund och Ellen Storm fått egen dator under hösten.

– Det är enkelt att skriva allt på datorn, där har man allt samlat, tycker Ellen Storm.

Kompisarna håller med om att det är bekvämt med en dator.

– Om man har gjort något fel är det enkel att trycka på delete-knappen istället för att sudda där det blir fult, menar Ebba Löwenberg.

Malva Englund ser det som en anpassning till den tid vi lever i. 

– Man jobbar ju allt mer med datorer, det är väldigt bra om man blir van vid det.

I gymnasiet i Örebro har eleverna redan egna datorer, nu får sjuorna också varsin. Bland de ännu yngre finns antingen en bärbar dator eller Ipad på varannan eller var tredje elev.

Går att se mer om eleven

Förutom att ungdomarna letar information och skriva texter så finns också en digital lärplattform för kommunikation mellan lärare, elever och föräldrar.

– På "it´s Learning" kan jag se mina kurser, lägga upp mina planeringar och skriver omdömen efter prov. Föräldrar och elever kan hitta all information som sker i mina ämnen, berättar Karin Tillqvist som är utvecklingsledare på OP-skolan.

Projektet är stort eftersom det innefattar hela ungdomsskolan, och även om många lärare uppskattar det så är det en stor omställning.

– Innan man har lärt sig systemet så finns det en rädsla; -Oh, nej, inte ett system igen som vi ska lära oss! Så tror jag många tänker.

Tanken är att föräldrarna ska ta del av informationen om sitt barn genom att logga in i systemet, också det kommer ta lite tid, menar Karin Tillqvist.

– Det är väl så att vi måste lära föräldrarna hur man gör och vad man kan se. Så vi lärare har en viktig roll att få det att fungera i hemmen.

Mer som samhället i övrigt

Syftet med så många datorer i skolan är att eleverna ska klara skolan bättre, men det handlar också om att skapa jämlika villkor mellan elever och mellan skola och hem, berättar Magnus Åstholm som är verksamhetsutvecklare på Örebro kommun.

– Den lärmiljön man har i klassrummen idag kan nu återspegla den som finns i samhället. Det handlar ju om att skolan ska fostra goda medborgare som ska komma ut i ett arbetsliv, och då handlar det om att man känner igen sig, säger Magnus Åstholm.

Ellen Storm, elev på Olaus Petriskolan i Örebro kan bara hålla med.

– Sen när man är vuxen kommer man hålla på mycket med datorer och då är det bra att man lär sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista