Voukko Erman, Kvinnohuset. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.
Voukko Erman, Kvinnohuset. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Nytt regeringsförslag oroar kvinnojouren i Örebro

"Kan få mindre stöd"
1:28 min

Nya regler för aktörer som vill bedriva skyddade boende kan snart träda i kraft, som gör det möjligt för aktörer att tjäna pengar på verksamheter med skyddade boenden.

På Kvinnohuset i Örebro har man åtta platser till kvinnor som söker skyddat boende och Vuokko Erman som är verksamhetschef på kvinnojouren ställer sig nu kritisk till. 

- Oron finns ju där att de kan få mindre hjälp och stöd. Att det blir privata företagare som anställer personer som inte har tillräcklig kunskap om mäns våld mot kvinnor, säger Vuokko Erman som är verksamhetschef på kvinnojouren i Örebro, säger Vuokko Erman, verksamhetschef på kvinnojouren i Örebro.

Enligt ett förslag från regeringen ska skyddade boenden, som till exempel en kvinnojour, klassas som ett HVB-hem, ett hem för vård eller boende.

Ett HVB-hem finanseras av kommunen och om kvinnojourerna blir HVB-hem, finns det pengar att tjäna på skyddade boenden, och då befarar bland annat kvinnojourernas riksorganisation Roks att oseriösa aktörer ger sig in på marknaden. Dessutom kostar det pengar att skapa den säkerhet som ett HVB-hem kräver.

Som det ser ut idag har de flesta kvinnojourer runt om i landet en pressad ekonomi och på Kvinnohuset i Örebro har man inte en tillräcklig budget för de nya kraven.

– Om det skulle bli ett krav att vi blir HVB-hem så måste vi ha dygnet runt-personal och det har vi inte ekonomi till idag.

Enligt Vuokko Erman har kvinnojourerna dessutom lång erfarenhet av att jobba med våldsutsatta kvinnor och det är inte alls är säkert att de nya aktörerna besitter samma kunskaper.

– Kvinnojourerna har jobbat med de här frågorna sedan 1970-talet. Och vi har en stor erfarenhet att möta kvinnor och barn som levt i våld. Det är vi som äger kunskapen i de här frågorna, och det är kvinnojouren som sett till att den här kunskapen om kvinnor och barn används i socialtjänsten och bland polisen, säger Vuokko Erman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".