Katarina Hansson, socialdemokrat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kumla. Foto: Veronique Slottberg/SR Örebro
Katarina Hansson, socialdemokrat och ordförande för kommunstyrelsen i Kumla. Arkivfoto: Veronique Slottberg/SR Örebro

Nya stramare pensionsregler för politiker i Kumla

"Man får stöd och hjälp av en coach eller hjälp med en utbildning"
1:06 min

Nu har även Kumla kommun antagit de nya, stramare pensionsregler som Sveriges kommuner och landsting rekommenderat för kommunala politiker som lämnar sina uppdrag.

Men de nya reglerna gäller bara för nytillträdda politiker. Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, berättar om skillnaden mot kommunens tidigare regler:

– Det handlar om politiker som har ett arvode på över 40 procent, de får en omställningstid för att komma tillbaka i arbetslivet när de slutar. Politiker som jobbar under 40 procent går på sitt pensionsavtal med sin arbetsgivare, säger hon. 

– Man får stöd och hjälp av en coach eller hjälp med en utbildning. Allting utgår från personen och personens bakgrund, men det här gäller alltså för nya politiker.

 Hur känns det när Kumla kan sälla sig till de kommuner som har klubbat igenom det här beslutet?
– Det känns bra. Vi ska ju ta ansvar för de politiker som finns i våra kommuner och som har rätten till det här omställningsstödet och pension, säger Katarina Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".