Datorer är intressant för tjuvar. Foto: Henrik Montgomery / TT
1 av 3
Datorer är intressant för tjuvar. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sören Svensson jobbar med säkerhetsfrågor på Örebro kommun. Foto : Isabelle Strengbom
2 av 3
Sören Svensson jobbar med säkerhetsfrågor på Örebro kommun. Foto : Isabelle Strengbom
Elever och föräldrar får skriva på ett långt kontrakt. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Elever och föräldrar får skriva på ett långt kontrakt. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
#digitalskola

Datorer i Örebroskolor kan locka till stöld

"Risk för organiserad handel"
1:49 min

Den stora satsningen på datorer i grundskolan i Örebro kommun kräver en uppgradering av säkerhetstänket. Mängden datorer lockar naturligtvis till sig tjuvar, och kommunen har fått göra flera åtgärder för att förhindra allt för systematiska stölder.

– Vi vet ju att ett antal skolor har haft bekymmer. Man har till exempel brutit upp elevskåp där man har haft datorer förvarade, vilket är väldigt olyckligt att man har, säger Sören Svensson som jobbar brottsförbyggande på Örebrå.

Det är mycket skattepengar som nu investeras i datorer till grundskolan i Örebro kommun, totalt satsas det 45 miljoner kronor under tre år inklusive nya skåp och utbildning till lärarna. Så det är viktigt att hålla tjuvarna borta.

Ligor kan bli intresserade

Polisens bekräftar också uppgifterna om stölder även om det är för tidigt att ha några siffor. Å det är inte bara lokala förmågor som kan vara intresserade, menar Sören Svensson.

– Det kan finnas risk för att det blir en organiserad handel med de här datorerna och att de kan försvinna ut ur landet. 

Magnus Åstholm som är verksamhetsutvecklare på Örebro kommun håller med om att man måste tänka på säkerheten.

– Den risken finns alltid, vi brukar säga att buset vet det här innan skolorna vet att de ska få sin utrustning. Det vi försöker göra då är att ha ett nära samarbete med vår säkerhetsavdelning.

Förebyggande åtgärder

Alla datorerna har därför märkts med så kallad Smartwater-DNA som polisen kan avläsa med ultraviolett ljus. Men man får också byta ut elevskåpen på många skolor, berättar Sören Svensson, Örebrå.

– Vi tittar över på alla skolor, och man kommer att byta ut skåpen succesivt.

Elever och vårdnadshavare har fått skriva på en ansvarsförbindelse, och det ligger mycket på eleven själv att hantera sin dator på ett korrekt sätt, berättar Magnus Åstholm, verksamhetsutvecklare.

– Man får inte lämna den här utrustningen utan tillsyn, det är ofta genom spontantillgrepp som stölderna sker, förklarar Magnus Åstholm, Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".