Oxhagen pekas ut som ett utsatt område. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Oxhagen pekas ut som ett utsatt område. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Polisen ska satsa mer på utsatta områden

"Identifiera utsatta områden"
1:28 min

Polisen kommer i den nya omorganisationen, där myndigheten går från 21 olika myndigheter till en och samma, att satsa extra resurser för att lösa problemen i utsatta bostadsområden.

Enligt en rapport från rikspolisstyrelsen pekas Vivalla och Oxhagen ut som områden som har problem med gängkriminalitet och där och i fler områden kan polisen nu satsa på fler områdespoliser.

– Vi ska utse bostadsområden som är särskilt utsatta och i de områdena ska man utse områdespoliser som ska jobba med den problembilden, säger Håkan Larsson som är chef på polisens förändringskansli.

Om mindre än en månad, den 1 januari, så omorganiseras polisen i hela landet till en enda myndighet. Inledningsvis så tror inte polisen att allmänheten kommer att märka någon större skillnad men ett av syftena med omorganisationen är att komma närmare medborgarna.

Det här bland annat genom att identifiera olika problemområden i samhället och där satsa på så kallade områdespoliser. I en rapport från rikspolisenstyrelsen pekas både Oxhagen och Vivalla ut som två av 55 områden i Sverige som har problem med kriminella nätverk.

Och det är bland annat där som polisen tänker satsa mer. Men det kommer inte handla om fler poliser i städerna utan att personalresurserna fördelas om. Det kan dessutom bli aktuellt att bygga upp nya polishus i utsatta områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".