Lars Johansson (C). Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio
Lars Johansson (C). Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio

Centerpartist vill skrota Alliansen

"Det är dags att göra det"
1:59 min

Skrota alliansen inför extravalet i mars nästa år. Det förslaget lyfter nu Lars Johansson, distriktsordförande för Centerpartiet i Örebro Län. Endast så kan man undvika att Sverigedemokraterna får ny vågmästarroll.

– I centerleden finns det fler som är mer för blocköverskridande lösningar än vad som redovisas från rikssidan och för mig är det blocköverskridande lösningar som gäller, säger Lars Johansson.

När du säger blocköverskridande så tolkar jag det som att du vill lösa upp alliansen?

– Rent personligt har jag sagt det förut att det kanske är dags att göra det nu.

Efter att Sverigedemokraterna röstade mot regeringens budgetförslag så meddelande statsminister Stefan Löfven att han kommer att utlysa ett extraval som hålls i mars nästa år. Men frågan är om ett val kommer att lösa det låsta läget som finns i riksdagen. För om inget av blocken får egen majoritet så kommer Sverigedemokraterna att fortsätta som vågmästare.

Men att centerpartisten Lars Johansson skulle få gehör för sitt krav på att lösa upp alliansen är inte troligt.

"De står för en förfärlig politik"
Då krävs en annan lösning och vissa av de borgliga allians politikerna har öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Men den lösningen gillar inte Ola Karlsson, distriktsordförande för moderaterna i Örebro län.

– Vi ser det som helt uteslutet att ha ett samarbete med Sverigedemokraterna. Både före och efter valet,  vi ser att vi står för långt ifrån varandra och de står bitvis för en förfärlig politik.

Är moderaterna i länet eniga i den här frågan?

– Jag uppfattar det som att det är mycket stor enighet om att vi inte ska samarbeta med SD, säger Ola Karlsson (M).

Även länets Kristdemokrater utesluter tanken på ett samarbete med Sverigedemokraterna men distriktsordföranden Ewa Sundkvist menar att alla partier måste börja diskutera invandringsfrågorna.

– Vi behöver diskutera och se hur vi på ett bra sätt kan förbättra integrationspolitiken. men att samarbeta är en helt annan sak då accepterar man till vissa delar det andra partiet och det kan vi inte, säger Ewa Sundkvist (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".