Idag inleddes rättegången mot den misstänkta nätpedofilen vid Örebro tingsrätt.
Örebro tingsrätt. Arkifoto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro

Örebrobröder dömda till fängelse för skott och utpressning i Vivalla

22-åringen som sköt en man i foten i Vivalla i Örebro somras dömdes i dag till fängelse i tre och ett halvt år för en rad brott av Örebro tingsrätt. Hans 20-årige bror dömdes till fängelse i åtta månader.

22-åringen hotade fem personer med pistolen innan han sköt ett skott som träffade en man i foten. Han dömdes för sammanlagt elva olika brott, bland annat grov misshandel, försök till utpressning och olaga hot. Dessutom ska han betala skadestånd till sju olika personer på sammanlagt närmare 200 000 kronor.

Hans 20-årige lillebror dömdes för försök till utpressning och ska betala 30 000 kronor i skadestånd till mannen som sköts i foten.

20-åringen har tidigare dömts för flera fall av mordbrand och han är en av personerna som dömdes för att ha varit med och anlagt mordbranden i Vivallaskolans sporthall 2010. Han dömdes då även till ett stort skadestånd på närmare 400 000 kronor.

I somras stämde bröderna träff med en 19-årig man som dom ansåg medskyldig till mordbranden i sporthallen. Tanken var att pressa honom på 80 000 kronor till skadeståndet. Bröderna misshandlade 19-åringen och sa att dom skulle skjuta honom om han inte betalade.

Två dagar senare träffades 22-åringen och 19-åringen igen. 19-åringen hade då med sig fyra släktingar. 22-åringen avlossade flera skott mot dem och ett av skotten träffade alltså en av släktingarna i foten.

Elisabeth Pettersson
elisabeth.pettersson@sverigesradio.se
019-19 20 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".