Lars-Gustaf Schill är bussförare. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Lars-Gustaf Schill tycker att det nya systemet är tidskrävande. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Nya busskorten ökar stressen för busschaufförerna i Örebro

"Det tar ju längre tid på hållplatserna nu"
1:48 min

De nya busskorten i Örebro leder till förseningar i kollektivtrafiken och en stressig arbetsmiljö för busschaufförerna. Och både bussförare och resenärer är bekymrade över situationen.

 Lars-Gustaf Schill som är bussförare och ombud på fackförbundet Kommunal i Örebro tycker att det nya biljettsystemet är betydligt långsammare än det tidigare.

– Ja det tar ju längre tid på hållplatserna nu än det gjorde tidigare. Restiden kan bli svår att hinna med hela vägen fram. Och att komma efter i tidtabellen kan vara stressande för en del, säger han.

De nya busskorten och apparatarena som läser av dem infördes i början av november. Men systemet har fortfarande inte helt fallit på plats, säger Lars-Gustaf Schill. Han hoppas att biljettköpen ska gå snabbare i framtiden när både passagerare och förare hunnit lära sig.

Beroende på vilken typ av kort man har tar det olika lång tid att köpa en biljett. En stor skillnad mot tidigare är att de passagerare som inte har ett månadskort nu själva ska knappa in vart de vill åka och vilken typ av biljett de vill ha. Enligt fackförbundet Kommunal går det här långsamt, och krånglar ofta - vilket leder till en ökad press på bussförarna.

Thony Lundberg är trafik- och marknadschef på länstrafiken i Örebro. Han känner till problematiken med den ökade stressnivån.

– Naturligtvis är det inte bra. Vi vill att det här ska fungera och att man ska kunna ta det lugnt i trafiken, säger han.

Vad kommer hända med systemet i framtiden?

– Det är inte möjligt att byta ut systemet. Vi har jobbat i många år för att få igenom det här. Så vi får jobba vidare för att få det så bra som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".