Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.

Restaurangägare i Örebro kan tänka sig att sluta med jordnötter

"Kan sluta med jordnötter om det hjälper andra"
1:38 min

En del personer är så allergiska mot jordnötter att de blir sjuka om någon annan äter jordnötter i samma lokal. Restaurangägaren Christian Insi i Örebro kan tänka sig att sluta med jordnötter.

– Nu har jag jordnötter, men det hade nog inte varit några problem att ta bort dem. Annars hade man kanske kunnat köpa i slutna påsar som man kunde servera i sådana fall, säger han.

En jordnötsallergiker kan bli sjuk bara av att någon annan äter jordnötter i samma rum, så att servera oöppnade påsar till gästerna fungerar bara om de förblir oöppnade inne på restaurangen.

För en tid sedan berättade Hanna Roth om sin svåra jordnötsallergi, här på P4 Örebro. Hon kan dö av allergin, och har blivit sjuk på bion för att någon ätit nåt med jordnötter i.

Hoppas på ett jordnötsstopp
Hon hoppas att jordnötter ska sluta säljas på biografer, pubar och andra nöjesställen, så att hon kan gå ut och roa sig som andra.

Och när vi frågade våra lyssnare vad de tycker, så höll de flesta med Hanna. På vår hemsida ställde vi frågan om all försäljning av jordnötsprodukter ska tas bort på bion och puben. Av de 197 personer som svarade på frågan så tyckte 154 stycken att jordnötterna ska bort. 37 personer tyckte inte det, och sex personer svarade att det inte spelar någon roll för deras del.

Åtta av tio kan avstå jordnötter
Nästan åtta av tio personer som svarade på frågan stöttade alltså ett jordnötsförbud på nöjeslokaler.

En kvinna vi pratar med på en restaurang i Örebro säger att de bara har chilinötter, som ju är gjorde av jordnötter, men att de skulle kunna sluta med det.

Och Christian Insi, som bland annat säljer pizza på sin restaurang, säger att han säkert skulle vara mer medveten om han kände till någon med svår jordnötsallergi.

– Då hade jag säkert tagit bort jordnötter härifrån, för att respektera den personen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".