JAS Gripen (modell 39D). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Besked om fortsatta skjutningar över Vättern dröjer till efter valet

Kerstin Harvenberg , länsstyrelsen Västra Götaland: "Det kan störa häckning"
1:33 min

Beskedet om Svenska försvaret ska få skjuta mer över Vättern dröjer. Med stor sannolikhet blir det en fråga för den nya regeringen efter extravalet i mars. 

Enligt Kerstin Harvenberg på länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Västra Götalands län ska försvaret i januari lämna in svar på hur miljön och fåglar påverkas. 

– Sedan görs en bedömning om skjutningarna kan medföra en så stor skada i natura 2000-området att miljöprövningsdelegationen inte kan ge tillstånd. I sådant fall skickar vi ärendet till regeringen. 

Kerstin Harvenberg säger att bullret och överflygningarna kan störa både häckning och fåglar som rastar vid Vättern. 

– Det är fågelarter som är utpekade i Natura 2000-området som särskilt känsliga. 

Svenska försvaret vill öka antalet övningsdagar över dricksvattentäkten Vättern med bland annat stridsflygplanet Gripen, skolflygplan och helikoptrar från 20 dagar till 50 dagar per år. Och även öka övningsskjutandet kraftigt. Försvaret har fått tid till på sig till den 23 januari att svara på frågor hur det påverkar miljön.

Ärendet har sysselsatt olika myndigheter sedan 2012 och är ett av de allra mest uppmärksammade ärendena som länsstyrelsen i Västra Götaland haft, med rekordmånga yttranden där inte minst privatpersoner och olika föreningar haft åsikter.

– Det är definitivt det största ärendet som jag haft när det gäller hur många som haft synpunkter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".