Kent Runesson (C). Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio
Kent Runesson (C). Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

Delade turer i Lekeberg ska bli färre

"Det är inte uppskattat"
1:34 min

Förra året införde Lekebergs kommun delade turer inom äldreomsorgen men nu satsar politikerna över en miljon kronor på att minska de delade turerna.

– Med de delade turerna kunde vi fylla alla schemarader så att vi fick mer kontinuitet och färre olika ansikten som mötte våra hemtjänsttagare, säger Kent Runesson, centerpartist och ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Lekebergs kommun.

Har ni tänkt om?

– Vi har ju sett att de här måtten på hur många olika man möter har minskat och det är vi jätte glada för men det är inte nån bra eller roligt arbetssituation att ha de här delade turerna. Det är inte uppskattat framför allt av dem som jobbat med det och det är ingen av oss andra som tycker att det är roligt att vi behöver ha de delade turerna, säger Kent Runesson (C).

När Lekebergs kommun i början av förra året införde delade turer var medlemmarna i facket kommunal kritiska, undersköterskan Lisa Leijonberorg var en av dem.

– Det känns tufft för att vi är ju människor som vårdar människor, vi är inte inte maskiner. Jag börjar kl 7.00 på morgonen och kommer hem framåt 22.00 på kvällen och sedan har jag ledigt några få timmar mitt på dagen, säger undersköterskan Lisa Leijonborg.

Politikerna i Lekeberg har nu beslutat om att avsätta pengar för att minska de delade turerna och undersköterskan Lisa Leijonborg är glad att man gör det.

Men frågan är vad pengarna räcker till.

– Nu har vi satt av 1,4 miljoner kronor i kommunens budget för att jobba för att minska de delade turerna. Det kommer inte att räcka till att få bort dem helt och hållet men vi kommer ändå att kunna minska dem, säger Kent Runesson (C) i Lekeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".