Rakel Rask. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
1 av 2
Rakel Rask. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
Annie Sambrink och Maria Ek - mammor till Rakel Rask. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
2 av 2
Annie Sambrink och Maria Ek - mammor till Rakel Rask. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.

Kumlafiguren Rakel Rask expanderar och prövar sina vingar utomlands

"Det är lite knäppt att Rakel har blivit så här stor"
9:21 min

Den fiktiva karaktären Rakel Rask har sina rötter i Örebro län. Nu satsar mammorna Annie Sambrink och Maria Ek på Rakel fullt ut.

– Det är jättespännande och lite knäppt att det gått så bra, säger skaparen av karaktären Annie Sambrink. Jag trodde aldrig att det skulle kunna gå och satsa på detta fullt ut, och det känns fantastiskt.

Systrarna Annie Sambrink och Maria Ek insåg den fulla potentialen av Rakel Rask för ungefär ett år sedan.

– Då tog vi oss en funderare på om hur vi skulle göra och bestämde oss för att det kanske bara skulle ges en chans, så vi tog den, förklarar Mara.

Då Annie tecknar figuren så drar så klart syster Maria sitt strå till stacken. 

– Jag sätter ord till bilderna och försöker få en finurlig tvist som passar till bilden, säger Maria. Jag har alltid skrivit och drömmer väl lite om en bok, kanske med Rakel i framtiden.

Systrarna överger nu sin kaféverksamhet i Kumla för att satsa helhjärtat på Rakel Rask och redan nu finns hon i grannlandet Danmark.

Vad som kommer att hända med Rakel i framtiden är ännu oklart.

– Vi hoppas så klart att Rakel ska nå en ännu större publik och få sprida glädje hos fler än bara befolkningen i Örebro län, säger systrarna med ett leende på läpparna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".