Lekebergs kommun. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Lekebergs kommun. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.

Lågt intresse för LOV i Lekeberg, bara en person anlitat privat bolag

"Det kommer inte att bli en massinvation över till de privata utförarna"
1:25 min

Ett enda bolag och en enda person som anlitat det bolaget. Det är resultatet av höstens införande av LOV, lagen om valfrihetssytem i Lekebergs kommun, vilket betyder att människor kan anlita andra än kommunen för hemtjänstuppdrag.

– Det kommer inte att bli en massinvation över till de privata utförarna, det skulle jag inte tro utan det blir nog sakta med säkert att några väljer dem, Kent Runesson är centerpartist och ordförande vård- och omsorgsnämnden i Lekebergs kommun.

Ett enda bolag är godkänt och intresset bland hemtjänsttagare har hittills varit svalt, bara en enda person har valt det godkända bolaget. Men enligt centerpartisten Kent Runesson kommer situationen att ändras när fler människor framöver får hemtjänst för då kan man redan från början välja, antingen kommunen eller ett privat bolag.

Lekebergs Kommunen har fått omkring en miljon kronor i statligt bidrag för att införa LOV-systemet och kommunens adminstration av systemet kommer att kosta pengar.

Men nyttan av systemet rättfärdigar de kostnaderna menar Centerpartisten Kent Runesson.

– Det har absolut varit värt det, bara själva utredandet, att man ser på sin egen verksamhet på ett annat sätt, att se över kostnader och rutiner, säger Kent Runesson (C).

På vilket sätt är det bra?

– Vi får ett bättre grepp över vår egen verksamhet och se var vi behöver bli bättre, säger Kent Runesson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".