tåg
Foto: Bertil Ericson/TT

Örebro kommun går miste om runt 100 jobb när Eskilstuna får tågdepå

"Ett bra bud"
1:44 min

Det blir i Eskilstuna och inte i Örebro som den Mälardalstrafikens nya tågdepå kommer att placeras.

Det här beslutade tågbolaget Mälabs styrelse på onsdagen. Därmed går Örebro kommun miste om en stor investering och många arbetstillfällen.

– Nej, det är väl uppenbart så att Eskilstuna lagt ett bra bud på anläggningen och det är klart att det blir en bra anläggning någonstans, säger Björn Sundin som är socialdemokrat i Örebro.

Det är om drygt två år som Mälabs tåg ska börja rulla i Mälardalen och till Örebro. Tanken är att avgångarna i området ska bli fler. Över 30 tåg ska köpas in Mälab som är ett gemensamt tågbolag för flera län och landsting, bland annat Örebro.

Men var tågdepån där servicen av tågen ska skötas har varit oklart fram tills igår. Eskilstuna kommun som är vinnaren räknar med att depån kan leda till runt 100 nya jobb, något Örebro alltså går miste om. Men det beslutades även att det ska utredas om det ska bli någon sorts uppställningsplats för tågen i Örebro.

– Vi är ju glada för att man kommer fortsätta utreda serviceanläggning och upställningsplatser i Örebro län, säger Björn Sundin.

Även tågkommunen Hallsberg var fram tills i våras aktuell för depån eftersom det pågår ett projekt där med en annan tågdepå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".