Nora: Kalabalik när majoriteten valde oppositionens råd

"Man visar ett demokratiförakt som är oerhört sorgligt"
1:43 min

I går utsågs oppositionsråd i Noras kommunfullmäktige. Men det hela skedde inte utan dramatik, flera personer från styrande socialdemokraterna deltog i omröstningen om vem som ska bli oppositionsråd.

Det här strider mot praxis, menar miljöpartisten Monika Aune. Hon är starkt kritisk till att den politiska majoriteten deltog i omröstningen.

– Det blev full kalabalik kan jag säga i fullmäktige i går kväll. Det här ju ett exempellöst agerande från dessa socialdemokrater, säger hon.

Vad ser du som det största problemet?
– Största problemet är att man visar ett demokratiförakt som är oerhört sorgligt egentigen. Man undergräver mandatet för den som vann, säger Monika Aune.

Centerpartisten Helena Wilhelmsson vann omröstningen med en röst över den andra kandidaten, moderaten Tom Rymoen.

Hon är glad över att ha blivit utsedd till oppositionsråd, men tycker inte om att de tre rösterna från socialdemokraterna kan ha spelat en avgörande roll för resultatet.

– Jag tycker att det är olyckligt att majoriteten lägger sig i förfarandet att rösta om oppositionens kandidat, säger Helena Wilhelmsson.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Solweig Oscarsson är förvånad över gårdagens händelse och menar att det går helt tvärtemot vad partiet hade bestämt att de skulle göra.

– Jag beklagar det som hände i går. Vi kom överens på ett fullmäktigemöte med centern och bestämde att vi skulle välja att inte lägga oss i oppositionens omröstning genom att rösta blankt eller avstå att rösta.

Varför blev det inte så?
– Jag vet inte.

Oppositionen är oroliga att majoriten ser det som ett sätt för majoriteten att få inflytande över oppositionen. Vad säger du om det?
– Ja, det är klart att det kan finnas en påverkan på det sättet, säger Solweig Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".