Enligt Tommy Henningsson är situationen nu förbättrad på Ädelgården. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Tommy Henningsson.Arkivfoto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Två anställda slutar på Ädelgården efter förlikning med kommunen

Två anställda på Ädelgården i Örebro som lämnade en avdelning obemannad för att gå ut och röka fick sluta sina anställningar efter en förlikning med Örebro kommun.

Det blev till slut förlikning. De två anställda som tvingades sluta på Ädelgården i Örebro får en form av ersättning för att deras ärende inte ska tas vidare till Arbetsdomstolen, rapporterar Nerikes Allehanda.

– Men det betyder inte att de fått rätt, bara att vi inte ville driva det här till domstol, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef på Örebro kommun till tidningen.

Det var i augusti som det uppdagades att sex anställda, hela personalgruppen, hade lämnat de gamla ensamma för att gå ut och röka. Händelsen lex Sarah-anmäldes och det var inte första gången.

Redan i april hade Ädelgården lex Sarah-anmälts för vanvård och misskötsel. Kommunen reagerade starkt på det här och två fastanställda fick sluta. Fyra vikarier fick inte förlängt. Men hur mycket som till slut betalades ut i ersättning vill inte kommunen berätta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".