Eva-Lena Sjöberg är verksamhetschef vid akutmottagningen på USÖ. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Eva-Lena Sjöberg är verksamhetschef vid akutmottagningen på USÖ. Arkivfoto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.

Patienter får vänta längre på att få hjälp på USÖ:s akutmottagning

"Det är ytterligt få som tycker det är kul att gå till akuten"
1:43 min

Fler patienter söker sig till akuten istället för till andra mottagningar. Och därför får patienterna på akuten vänta längre på att få hjälp, enligt chefen för akutmottagningen i Örebro.

Den genomsnittliga väntetiden på alla länets akutmottagningar utom i Lindesberg är längre än rikssnittet på 57 minuter. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Eva-Lena Sjöberg är verksamhetschef på akutkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon menar att den längre väntetiden beror på ett ökat antal patienter. 

– Antalet läkarbesök har ökat så vi har fått fler patienter som kommer samtidigt till akuten och då ökar risken för att patienterna får vänta, säger hon.

Eva-Lena Sjöberg berättar att akutmottagningen på USÖ har haft ett betydligt högre tryck i år jämfört med året innan.

Under första halvåret 2014 gjordes 500 fler besök på USÖ:s akutmottagning än under motsvarande period förra året. Andra halvåret 2014 har hittills 2 000 fler besök till akuten på USÖ än under den motsvarande period 2013. Och det här är alltså huvudförklaringen till att väntetiden har förlängts, menar Eva Lena Sjöberg.

Varför söker sig fler patienter till akuten istället för att uppsöka någon annan mottagning?
– Jag kan inte säga varför. Jag vet att det ökar i hela landet och jag tänker att det är ytterligt få som tycker det är kul att gå till akuten.

Vad gör ledningen för att  komma till rätta med det här?
– Vi arbetar kontinuerligt med att försöka att hitta smartare arbetssätt, säger Eva-Lena Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".