Ambulans på USÖ. Foto:Sveriges Radio Örebro.
Ytterligare minst en ambulans tar snart plats vid USÖ. Foto:Sveriges Radio Örebro.

Studie: Felprioriteringar för ambulansen

"Är farligt och kan ge längre väntetider"
1:43 min

Dåliga riktlinjer gör att många ambulanser larmas ut på felaktiga grunder, det visar en ny studie vid Örebro universitet. Oftast får larmen för hög prioritet vilket kan få stora konsekvenser för andra patienter som tvingas vänta.

– Det är alltid farligt när ambulanser kör fort. Det leder också till att om larm med högre prioritet kommer så kan ett lägre bli avbrutet men om alltför många ambulanser åker med prioritet ett blir de mycket långa väntetider för de patienter som fått prioritet tre, säger doktoranden Bosse Ek.

När olyckan är framme och någon ringer 112 för att larma ambulans så har larmoperatörerna riktlinjer som avgör vilken prioritet olyckan har.

Enstaka ord, som exempelvis att patienten känner ett tryck över bröstet, kan få larmoperatörerna att prioritetera upp fallet mer än nödvändigt och det är det som kallas för övertriage.

– När vissa saker uttalats är de mer eller mindre tvungna att använda en högre prioritet till uppdraget även om de känner på sig att beskrivningen i övrigt inte stämmer att det inte kan vara så farligt, säger han.

I den nya forskarstudien har Bosse Ek tittat på närmare 5000 larmsamtal och jämfört prioriteringen mot hur illa det egentligen var samt intervjuat larmoperatörer.

För att de ska kunna göra en korrekt bedömning av patienternas hälsa innan ambulansen larmas ut föreslår Bosse Ek de sjuksköterskor som arbetar på larmcentralerna ska få större frihet att göra egna bedömningar utan att riskera åtal.

– Jag tror att man skulle kunna vinna på att släppa loss sjuksköterskornas bedömning alltså låta de frångå det medicinska beslutsstödet utan att riskera att bli åtalade. När de väljer att lita på sin egen erfarenhet så riskerar de i värsta fall att bli anmälda om de gör en felbedömning, säger Bosse Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".