Gnistans enhetschef Åsa Adolfsson vid några av härbärgets tio bäddar.
1 av 2
Gnistans enhetschef Åsa Adolfsson vid några av härbärgets tio bäddar. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Härbärget Gnistan drivs av Frälsningsarmén på uppdrag av Örebro kommun.
2 av 2
Härbärget Gnistan drivs av Frälsningsarmén på uppdrag av Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Rekordmånga vill övernatta på härbärget Gnistan i Örebro

"Fler behöver nattlogi än vi tidigare trott."
1:56 min

Trycket från hemlösa som vill komma till det kommunala härbärget Gnistan i Örebro har aldrig varit så hårt som just nu. Men det är inte vinterkylan som är skälet, enligt enhetschef Åsa Adolfsson.

– De senaste månaderna har jag märkt att vi fått neka många människor att komma hit till härbärget, säger Åsa Adolfsson. Det är fullt väldigt många nätter, och så har det inte sett ut tidigare, utan någonting har hänt som gör att vi har fått fler personer som behöver nattlogi.

Åsa Adolfsson sätter sig vid sin dator på kontoret på Gnistan och tar fram siffror som visar på det hon berättar, och skriver ut statistik för den gångna hösten.

Fler än nånsin
Siffrorna visar på en tydlig ökning, från 66 procents beläggning i september på de tio härbärgesplatserna, till 96 procent i oktober. En ökning som höll i sig i november och som verkar fortsätta i december. Det kan hon se redan nu.

– Ja, det kommer att bli så, och i november vart det nekade personer så många nätter att det är rekord hittills, förklarar hon. Tyvärr, lägger hon till.

– Sen kan det vara någon sån här topp annars också, absolut, men så här fullt som det är nu, det brukar det inte vara.

Vad ökningen beror på vet inte Åsa Adolfsson säkert, men hon tror det till viss del kan hänga ihop med att de boende på stödboendet Hjorten, på norr i Örebro, inte längre låter kompisar sova över där.

Fler hemlösa
– Så det finns egentligen fler människor som behöver nattlogi än man förut har trott. Och fortsätter det att vara så här fullt så måste man ju frigöra några platser till, för att vi ska täcka det här behovet, säger hon. För folk behöver ju få den nattlogi som de faktiskt har rätt till.

Och Åsa Adolfsson säger att hon skulle kunna utvidga och fixa fram några platser till på Gnistan. Fyra sängar till tror hon skulle kunna räcka för att täcka de mest akuta behoven i Örebro kommun just nu.

– Men i så fall måste jag få mer personal, så det är en kostnadsfråga, avslutar Åsa Adolfsson, enhetschef på härbärget Gnistan i Örebro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".