Urban Svensson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro. Foto. Anna Nyström/Sveriges Radio.
Urban Svensson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro. Foto. Anna Nyström/Sveriges Radio.

Akut behov av boende för fler grupper än de hemlösa i Örebro

"Läget är akut men inte livshotande"
1:34 min

Att det saknas tillräckligt med härbärgesplatser för hemlösa örebroare, är känt på socialförvaltningen i Örebro. Men boendebristen är inte unik för bara den här gruppen, säger verksamhetschef Urban Svensson.

– Den stora utmaningen just nu är tillgången på bostäder, säger Urban Svensson, verksamhetschef på socialförvaltningen. Örebro är en snabbt växande kommun och det är svårt att hitta bostäder.

– Och om det är svårt för "vanliga människor", om jag uttrycker mig så, så är det ju inte lättare för den som av någon anledning hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden, förklarar han.

Enligt Urban Svensson saknas det just nu boendeplatser på många håll i Örebro kommun.

Mer än 50 i kö
Till stödboendena Hjorten och Gnistan står åtta personer på kö, till Växthuset hela 30 personer, och nio personer väntar på en övergångsbostad. Kollektivboendet för 18-20-åringar har fem ungdomar på kö och även Tjejboendet för samma åldersgrupp är fullbelagt, med troligtvis en flicka i kö just nu.

Och att drygt 50 personer står på kö till olika boenden, förklarar i alla fall till viss del det rekordhöga trycket på härbärget Gnistan, säger verksamhetschef Urban Svensson.

– Ambitionen är ju egentligen att ingen ska behöva bo på ett härbärge, men vi har ju personer som väljer att bo där därför att de föredrar det framför de alternativ som vi kan erbjuda.

– Och sen finns det naturligtvis personer som bor på härbärge därför att vi har kö till andra boendeformer. Men ambitionen är att härbärge enbart ska vara en akut lösning i undantagsfall.

Så hur akuta är då problemen när det gäller boendebristen i Örebro?

– De är akuta men inte livshotande, säger han. Vi behöver jobba på det här, men det är en jättestor utmaning i en kraftigt växande kommun, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".