En kvinna har anmält en våldtäkt i Karl Johans park i Örebro. Foto: Maria Elisson/SR Örebro
Avspärrningar efter en av flera misstänkta våldtäkter i Örebro. Arkivfoto: Maria Elisson/SR Örebro

Socialstyrelsen: Allt fler kvinnor i Örebro län känner sig otrygga

"Jag vågar inte gå ut"
2:12 min

Allt fler kvinnor i länet undviker att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna, rånade eller ofredade. Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen uppger fyra av tio kvinnor att de är rädda.

I helgen slogs en 67-årig kvinna ned i bostadsområdet Oxhagen efter att hon sagt åt ett ungdomsgäng att sluta skjuta raketer. Och de här oroligheterna kan spä på rädslan. En av de som inte längre vågar gå ut på kvällarna är Inger Vibeck.

– Det tycker jag inte är så konstigt efter vad man läser i tidningen om överfall och att de ska ha mobiler och slår ner äldre damer och herrar för lite pengar.

Hur är det för dig, är du rädd för att gå ut?

– Ja, jag går inte gärna ut på kvällen.

Nästan dagligen kan man i nyhetsrapporteringen läsa om personer som blivit misshandlade, rånade eller våldtagna. I flera fall handlar det om brott där offer och gärningsman har någon form av relation men i andra fall sker det helt oprovocerat.

Enligt Socialstyrelsens Folkhälsorapport så har antalet kvinnor i Örebro län som känner sig för rädda för att gå ut ensamma ökat under den senaste tre års perioden och siffran i länet är näst högst i hela landet. Enligt statistiken är det framför allt äldre kvinnor och personer med låg utbildning som känner rädsla.

– Det är jättetråkigt att det ska behöva vara så, jag är själv inte rädd. Om man går ut och är rädd så blir man ett offer, säger Anna-Lotta Eriksson.

Precis som Anna-Lotta Eriksson tycker Sören Svensson som jobbar på Örebros brottsförebyggande råd att det är allvarligt.

– Det är klart att vi är oroade över att kvinnor känner sig otrygga. Det är inte optimalt för vårat län, säger Sören Svensson.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det till stor del har att göra med att vi har haft flera våldsbrott som uppmärksammats mycket i media, säger Sören Svensson.

Då till 10 000 kronors frågan, hur löser man det här?

– Dels att man satsar på det civila samhället att man ger förutsättningar till föreningar och organisationer att bedriva verksamhet. Det finns många föreningar som bedriver bra verksamhet redan. 

Sören Svensson tror även att de senaste veckornas oroligheter i olika bostadsområden i Örebro, där ungdomar som vi rapporterat om tidigare skapat oro och oprovocerat attackerat flera personer påverkar hur trygg eller otrygg man känner sig.

– Självklart, vi gör allt vad vi kan för att också se till att människor ska kunna känna sig trygga i sitt boende. Det är otroligt viktigt att människor kan röra sig i området utan att känna obehag, säger Sören Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".