Hemlösa tonåringar på härbärge i Örebro.
Tonåringar som blivit utkastade hemifrån, söker sig till härbärge i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Tonårskillar tvingas söka sig till härbärge för missbrukare i Örebro

"Det är ingen bra miljö för dem."
2:01 min

En ny grupp hemlösa har börjat dyka upp på härbärget Gnistan i Örebro, som just nu tar emot rekordmånga nattgäster. Det handlar om tonåringar som inte har någon annanstans att ta vägen.

Det är enhetschefen på Gnistan i Örebro, Åsa Adolfsson, som slår larm om att allt yngre män söker sig till härbärget för att få tak över huvudet, en säng att sova i, mat och rena kläder. 

– Det är ofta väldigt unga personer här, och det är ingen bra miljö för dem, säger Åsa Adolfsson. Så när det kommer någon riktigt ung människa hit, runt 18 år, då försöker vi jobba på att den får ett annat, mer hållbart alternativ.

Anledningen till att tonåringar inte passar på Gnistan, är enligt Åsa Adolfsson att de beblandar sig med fel människor. Många av härbärgesgästerna är personer som sitter fast i ett långvarigt missbruk, och det kan påverka ungdomarna väldigt negativt.

Tycker synd om
– Alltså, de menar inget illa, men de vill gärna ta hand om varandra, förklarar hon. De äldre tycker synd om den som är ny som kommer och mår så där illa och kanske är väldigt ledsen för att den är utslängd.

– Så börjar de hänga tillsammans på dagarna och eftersom det är en missbruksmiljö vi rör oss i här, så är det inte jättebra att det är just det umgänget de får.

Enligt avtalet mellan Örebro kommun och Frälsningsarmén ska Gnistan kunna ta emot män från 18 år och uppåt, men ingen av parterna tycker att det är lämpligt att de som bor där är alltför unga.

Istället tycker Åsa Adolfsson att exempelvis ett familjehem skulle vara ett bättre alternativ för tonåringarna som kommer dit och saknar nånstans att bo. Men hon tror också att vissa av dem skulle kunna klara sig själva om de fick tag på en egen lägenhet, med visst stöd.

Fullt på ungdomsboende
Men som vi berättat i tidigare nyhetsinslag, är det stor brist på lägenheter i Örebro, och kö till nästan alla boendeformer som erbjuds av kommunen. På både Kollektiv- och Tjejboendet för 18-20 åringar är det fullt, med fem, sex ungdomar i kö.

Och att ha tonåringar på härbärge är inget önskeläge, säger Urban Svensson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro.

– Vid ett enstaka tillfälle, som en akut insats, för att slippa vara ute utan tak över huvudet, då tycker jag väl att det är okey att det finns, säger han. Men som nån mer permanent lösning, då är det naturligtvis inte okey.

Och Åsa Adolfsson på Gnistan håller med.

– De som känns väldigt felplacerade är de som inte har några missbruksproblem, som går i gymnasiet och sköter sin skola, men som helt enkelt inte får bo hemma längre för föräldrarna. Det kan vara konflikter med mammas nya man och sådana saker, förklarar hon.

Och då åker de ut på gatan?

– Ja det händer. Och det känns väldigt konstigt och väldigt otäckt, särskilt när man själv är tonårsmamma som jag är. Men verkligheten ser ut så, säger Åsa Adolfsson avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".