John Birkenskiöld från Omtanken. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
John Birkenskiöld från Omtanken. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Hemlösa får mat av privatpersoner i Örebro - behovet har ökat

"De som ger mest är de hemlösa själva"
2:20 min

Omtanken är en grupp privatpersoner som varannan lördag delar mat och kläder till hemlösa i Örebro. Och de märker att allt fler behöver hjälp, även ungdomar.

Allt fler tonåringar och unga vuxna i Örebro är hemlösa. Och det är mycket svårt att få plats på ett härbärge, eftersom platserna är för få.

En som märkt av platsbristen är John Birkenskiöld, initiativtagare till Omtanken.
– Det saknas många platser och det här kryper ner i åldrarna.  Det kommer folk till oss som är 20 år och yngre som inte har någonstans att ta vägen, de ser ingen framtid, säger han.

John Birkenskiöld berättar att personerna bakom Omtanken lagar mat hemma och tar med Stortorget för att ge till hemlösa. Det kan vara allt från korv med bröd till kalops. De betalar själva, men får även bidrag från andra personer.

– De som ger mest är de hemlösa själva. När de fått bidrag så skänker de pengar till oss för att andra som behöver hjälp ska kunna fåt det, säger John Birkenskiöld.

John Birkenskiöld intervjuades av Carina Galanou Ipsonius i P4 Morgon.
Den här nyheten var ett tips från P4 Örebros publiknätverk. Om du har tips på en nyhet, kontakta vår publikredaktör Päivi Kotka på 019-19 20 30 eller mejla paivi.kotka@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".