Maria Andersson blev diagnostiserad med ADHD för tolv år sedan. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
Maria Andersson blev diagnostiserad med ADHD för tolv år sedan. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.

Diagnosen ADHD räddade hennes liv

"När jag fick diagnosen hittade jag mig själv"
11 min

Maria Andersson blev diagnostiserad med ADHD för tolv år sedan. Då föll bitarna på plats och hon förstod varför hon känt sig annorlunda under så många år.

Maria Andersson från Karlskoga hade en krånglig uppväxt, var klassens clown och hamnade i tonåren i missbruk.

– Jag kände mig annorlunda, menar Maria. Och dum i huvudet ibland.

För tolv år sedan fick Maria diagnosen ADHD och då förstod hon plötsligt hur det kommit sig att hon under en så lång tid känt sig annorlunda mot alla andra.

– Att få diagnosen var min räddning, förklarar Maria. Plötsligt förstod jag varför jag känner som jag gör ibland, och jag kunde få hjälp att strukturera upp mitt liv på ett helt nytt sätt.

Strukturen i livet gör så att Maria orkar med vardagen och hinner med det som behövs i hennes liv för att det ska bli så bra som möjligt.

– Jag önskar att fler pratade kring sina diagnoser, så tabun kring ämnet försvinner, säger Maria. Det är inget fel att ha en diagnos men det är oerhört viktigt att prata kring den för att både en själv och de runt om kring ska förstå vad det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".