Just nu kan en butik sälja raketer året om, så länge de kan förvara dem säkert. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Just nu kan en butik sälja raketer året om, så länge de kan förvara dem säkert. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Brandkåren ser över försäljningen av fyrverkerier i Örebro

"Vi tittar på det just nu"
1:44 min

Personalen på Nerikes brandkår, som ansvarar för tillsynen av raketförsäljningen i Örebro, diskuterar just nu om möjligheterna att köpa fyrverkerier borde begränsas.

Frågan har blivit aktuell efter den senaste veckans fyrverkeriskjutningar i Örebro.

Det säger Daniel Langenbach som är tillståndshandläggare för brandsäkra och explosiva varor vid Nerikes brandkår.

– Vi tittar på om vi skulle kunna bidra genom att till exempel tidsbegränsa den tiden som försäljning får ske, säger han.

Den som vill sälja fyrverkerier behöver först ansöka om ett tillstånd för att få göra det. Och det tillståndet utfärdas alltså av brandkåren i Örebro, som också kontrollerar att försäljarna har lämpliga förvaringsställen för fyrverkerierna.

Men vilken typ av fyrverkerier som privatpersoner ska kunna köpa bestämmer MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är också dom som avgör om en tillsynsmyndighet, som till exempel Nerikes brandkår, ska kunna begränsa försäljningsmyndigheterna. Scullin Nie, teknisk handläggasre på MSB och han tror inte att en sådan begränsning egentligen skulle förändra så mycket.

– Det är så mycket smällare och andra saker som säljs via internet i dag så även om det skulle finnas en sådan begränssning så råder inte det bot på problemet.

I Örebro län har just nu ett 60-tal verksamheter tillstånd för att sälja fyrverkerier, drygt hälften av dem ligger i Örebro. Hassan säljer fyrverkier i sin butik i Örebro sedan en vecka tillbaka. Han tycker att det vore rätt rimligt med en reglering av försäljningen.

– Det tycker jag det verkar som en bra idé. För smällare hör ju ihop med jul och nyår tycker jag.

Men enligt Hassan handlar problemet snarare om att många minderåriga vill och försöker köpa fyrverkerier.

– Var och varannan dag kommer det in någon liten unge som vill köpa. Men oftast när man säger åt dem så kommer de tillbaka med sina föräldrar. Jag tror det är mer föräldrarna man ska säga till att hålla koll på barnen än att säga till försäljarna att hålla koll på vilka som köper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".