Öbo, knark i förråden.
1 av 2
Det blir allt vanligare att personalen på Öbo hittar knark i förråden. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.
Peter Johansson, är säkerhetsansvarig på Örebro Bostäder.
2 av 2
Peter Johansson är säkerhetsansvarig på Örebro Bostäder. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Öbo hittar mer och mer knark i trappuppgångar och förråd

"Det finns massor av gömställen om man är ute efter det"
1:37 min

Öbo:s personal hittar alltmer undangömda droger i sina fastigheter runt om i Örebro. Personalen hittar narkotika så ofta att det börjar bli ett arbetsmiljöproblem.

– Vi går ju ner i alla våra utrymmen och det här är ju inte roligt för någon anställd att vi hittar de här preparaten gömda i våra fastigheter. Det säger Peter Johansson som är säkerhetsansvarig på Örebrobostäder.

Enligt Peter Johansson blir det vanligare och vanligare att personalen på Öbo hittar både droger och narkotikatillbehör, som sprutor och cigarettpapper, i sina hus. Drogen spice är numer ett återkommande hittegods, och gömställena är många och utspridda över hela Örebro säger han.

"Det kan vara källare, vindsutrymmen, det kan vara trapphus. Det finns massor av gömställen om man är ute efter det."

Droggömmorna leder till oro både bland personal och boende berättar Peter Johansson. Mycket på grund av att de leder till ökad rörlighet i till exempel källarförråd.

– Ja det är ju känslan av allt det här. Att riskera att möta en drogpåverkad människa i en källare upplevs ju ofta som en hotfull situation.

Också Linda Dehlin, som jobbar som kurator på beroendecentrums ungdomsenhet i Örebro, känner till att många, särskilt ungdomar, väljer att förvara droger på en annan plats än i sin egen bostad.

– Det berättar ju många av våra patienter om. Jag tror det ser lite olika ut utifrån vilka preparat det rör sig om och hur pass stor försäljning man håller på med. Ibland kanske man har ett system om att man lägger det på ett ställe och betalat på ett annat. Det är inte helt ovanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".