Frank. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio
Frank. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

Nykter men ändå kvar på dyrt boende i Örebro

"Det är inte rimligt mot de som betalar skatt"
1:51 min

Med lite hjälp från socialen kan man skaffa egen lägenhet och samhället kan spara över 100 000 kronor på några månader. 71-årige Frank som tidigare missbrukat alkohol nekas den hjälpen.

– Jag drabbas av skuld och skam när jag går till socialen och när jag ringer dit. Jag har ingen chans att ha mina barn och barnbarn hos mig, det går inte på ett sånt boende som jag är idag, säger Frank som bor på ett stödboende. 

I många år har Frank missbrukat alkohol, han har varit på flera behandligshem men sen fem månader tillbaka är han nykter och bor på ett stödboende. Nu vill han lämna det boendet och hyra en bostad men det går inte på grund av en hyresskuld på 30 tusen kronor, säger Frank.

Om kommunen hade hjälp med hyresskulden eller skuldsanering så hade man kunnat spara över 100 tusen kronor som stödboendet kostat på fem månader, enligt Frank.

– Om jag hade fått hjälp och en planering på avbetalning så hade jag klarat det. Det är inte rimligt, det är inte rimligt mot de som betalar skatt idag och pengarna går på det här sättet, säger Frank. 

Mikael Ramnerö som är områdeschef på Örebro kommun vill inte uttala sig om Franks fall. Han kommenterar generellt uppgifterna om stödboendets höga kostnader jämfört med en mycket lägre kostnad om en person som Frank ska hyra en bostad.

– Rent matematiskt så kan man se det på det sättet. I sådana situationen handlar det ofta om andra saker än ren matematik. När man bor på ett stödboende så finns det skäl bakom det och de personer som blivit beviljade stödboende har behov av stöd i olika grad, säger Mikael Ramnerö på Örebro kommun.  

Franks ansökan om hjälp med egen lägenhet har fått avslag men Mikael Ramnerö menar att en hyresskuld i sig behöver inte alltid vara ett hinder för att få egen bostad.

– Vi är restriktiva med att betala skulder både hyresskulder och andra skulder och då söker vi möjligheter för den enskilde att själv betalar skulden och sedan kan man hitta olika stödformer för det, säger Mikael Ramnerö på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".