Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hett intresse för sol-el i Örebro län

Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 10.16
"Tycker det är kul att producera egen el"
0:09 min
Stefan Andersson och hans familj har investerat i solceller.
Privatbostad med soceller. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

Intresset för att få bidrag för att ställa om till solceller är stort, just nu står 85 personer i kö i Örebro län för att få investeringsstöd från Energimyndigheten.

Sara Bargi är enhetschef för hållbar el på Energimyndigheten, hon menar att det inte bara är ekonomin som styr intresset.

– Tjäna pengar är inte den drivande kraften idag, det tar en viss tid innan du får tillbaka din investering. Däremot är det många som vill bidra till ett hållbara samhälle, de ser det som en insats. Men också den här självhushållningskänslan, folk tycker det är kul att producera sin egen el helt enkelt, förklarar Sara Bargi.

Lokala mål om solel

Örebro län, eller Regionen har ett lokalt mål på 5 GW år 2020 vilket skulle motsvara 1000 villors elanvändning. Dag Lundblad jobbar som utvecklingsledare för solel på Regionförbundet och har arbetat mycket med att ge kunskapsstöd till de som vill satsa.

– Det har visat sig vara viktigt, vi har redan nu under det år vi har hållt på flera anläggningar som har byggts.

Örebro län är på god väg att fylla målet, inte minst genom att stora aktörer går in och etablerar solels-anläggningar.

– Vi vet att Örebro kommun till exempel gör en jättesatsning nu på solel genom att man på de kommunala bolagens tak har beting att bygga solel. Det finns också planer på en markbaserad anläggning, berättar Dag Lundblad, Regionförbundet.

Finns andra stöd

Staten har haft ett investeringsstöd för solceller sen 2009. Men på grund av extravalet är det ju inte helt klart vad som komer gälla nästa år. Så den som är först i kö och väntat i två år för att få del av bidragen, får avvakta.

Sara Bargi på Energimyndigheten tycker inte man ska stirra sig blind på just investeringsstödet. Det går att få ROT-avdrag för installationen, man kan också få skatteåterbäring om man säljer solel samtidigt som man använder elen själv. Men framför allt så har det blivit mycket billigare med solceller.

– Priserna har ju sjunkit så mycket så att de som installerade solceller med hjälp av stödet 2010 betalade ändå mer än vad du kanske behöver betala idag om du installerar utan stödet, menar Sara Bargi, Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".